Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Rosiile sunt sanatoase pentru organism

02 Jun. 2014
Rosiile sunt sanatoase pentru organism

Pe langa nuanța de rosu de o frumusețe incomparabila, tomatele au un conținut de vitamine foarte bogat. Cultura acestei plante din familia solanaceae isi are originile in America de Sud. Aztecii din Mexic obisnuiau sa o foloseasca pe post de planta medicinala. Extinderea culturii in spațiile noastre se datoreaza cuceritorilor spanioli, care au adus cartofii si rosiile in Europa.

Tomate, marul de aur, marul iubirii 

Nu doar soiurile ci si denumirile sunt nenumarate: descoperitorii, vechii locuitori indici le numeau "tumatle". In limba italiana, denumirea pomodoro se bazeaza pe culoarea rosiilor inițial galbena, a carei semnificație literala este „mar de aur”. Alte denumiri care ii sunt atribuite: marul iubirii, marul paradisului sau paradiziac, indica formele laudative care ii sunt atribuite. In urma culturilor de secole, au fost dezvoltate peste 2500 de soiuri de rosii care prin fructele lor se numara printre legumele preferate in aproape toate bucatariile lumii.

Licopina protejeaza pereții celulari

 

Rosiile ajuta in combaterea afecțiunilor coronariene si a arteriosclerozei, fapt care se datoreaza licopinei, un carotinoid cu proprietați antioxidante. Aceasta substanța vegetala secundara care protejeaza membranele celulare, are puterea de a preveni transformarea celulelor afectate in celule canceroase. Se regaseste in special in fructele si legumele rosii, cum ar fi tomatele, pepenele verde, grape-fruit si guave.

Carotenoidele sunt importante pentru organism deoarece ajuta in combaterea asa-numiților „radicali liberi”. Carotenoidele sunt solubile in grasime, fapt ce trebuie reținut in pregatirea hranei. Cateva picaturi de ulei de masline sunt suficiente.

Licopina in produsele de rosii

 

Experții recomanda o doza zilnica de licopina de 6mg. Un fapt interesant este ca licopina care se regaseste in piureul sau sucul de rosii este mai bine asimilata de corp decat cea din rosiile proaspete. Nu este insa un paradox, ci un fapt explicabil. Desi rezistenta la caldura, licopina se formeaza complet  abia cand este expusa la temperaturi inalte  (care sunt atinse odata cu prepararea sucurilor de rosii sau a piureului), fiind mai usor de resorbit de corp.

Produs de rosii Conținut de licopina (in mg/ 100g)
Rosii (stare proaspata) 9,3
Suc de rosii 10,8
Piure de rosii 16,7
Ketchup 17,2
Sos de rosii 18,0
Pasta de rosii 55,5

Rosiile: sanatoase si sarace in calorii Rosiile sunt sanatoase si conțin foarte puține calorii. Pe langa licopina, acestea au si un conținut semnificativ de vitamina C, minerale (ex: potasiu) si microelemente importante. Restul este format din apa in procent de 95%. Cele mai aromate rosii sunt cele care sunt lasate la copt pe planta – asadar cei care dețin o gradina se pot considera norocosi.Ni s-a intamplat tuturor sa dam peste rosii apoase, culese cand erau inca verzi sau forțate sa se coaca in sere. Rosiile necoapte nu ar trebui consumate in stare proaspata deoarece conțin alcaloidul toxic, tomatidin (similar solaninei din cartofi). Aceasta substanța poate provoca dureri de cap, stari de greața, inflamații ale mucoasei stomacale si crampe. In doze foarte mari, solanina poate fi fatala. Se aplica si in acest caz principiul: " Totul este otrava, ceea ce conteaza este doza ", asa cum afirma si Paracelsius.

Sfaturi pentru depozitarea corecta a rosiilor.

  • Rosiile sunt sensibile la temperaturi joase, de aceea nu ar trebui pastrate in frigider, nici macar in compartimentul pentru legume. Cel mai bine se pastreaza la temperatura camerei, intr-un spațiu intunecat. Doar asa isi pastreaza intreaga aroma.
  • Nu depozitați rosiile impreuna cu alte soiuri de legume coapte, cum ar fi castraveții. Fructele coapte emana un gaz natural de coacere (etilena), care inmoaie castraveții.
  • Merele produc si ele etilena si au efect de coacere asupra rosiilor. Puteți grabi coacerea rosiilor prin expunerea lor la lumina naturala.
  • Consumați fructele proaspete in termen de 4-5 zile. Altfel, lumina, caldura si oxigenul reduc conținutul de ingrediente nutritive

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre rosii!

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități