Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Relaxarea – aliatul starii de bine

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 09 Apr. 2021
Relaxarea – aliatul starii de bine


Diana Amza, Psihoterapeut

Organismul uman este echipat cu mecanisme de mobilizare pentru a depăși pericolele şi a supravieţui, dar și cu sisteme de relaxare pentru momentele în care pericolul a dispӑrut. Cu alte cuvinte, două părți diferite ale sistemului nervos acționează complementar, una pentru a ajuta omul să fugă sau să înlăture obstacolul, iar alta pentru a-l ajuta să se refacă, să se relaxeze și să se conecteze la semenii săi cu încredere. Această relaxare contribuie la contracararea efectelor negative ale stresului, funcționarea organelor și glandelor interne, imunitate și echilibru psihic.

Răspunsul de relaxare – ce se întâmplӑîn corp când ne relaxӑm

  1. Ritmul inimii încetinește iar persoana se simte mai calmă.
  2. Presiunea arterială scade, la fel ca în urma practicilor de meditație și relaxare auto-indusă.
  3. Procesul de digestie se reactivează, reducându-se și starea de inflamare la nivelul intestinelor.
  4. Ritmul respirator încetinește.
  5. Mușchii se relaxează, deoarece nu mai este necesară lupta pentru supraviețuire sau fuga din calea pericolului, ceea ce duce și la scăderea senzației de durere.
  6. Se optimizează nivelul glicemic.
  7. Susține funcționarea sistemului imunitar.

Puteți induce răspunsul de relaxare ori de câte ori vă simțiți stresat, anxios, neliniștit sau panicat, folosind câteva metode practice.

  1. Respirați lent. Un ritm cu efect liniștitor se produce atunci când respirați de 4-6 ori pe minut, expirația fiind de fiecare dată mai lungă decât inspirația. Acest ritm previne hiperventilația, vinovată de senzațiile de amețeală și slăbiciune specifice, de exemplu, atacurilor de panică.
  2. Stresul cronic duce la încordare musculară și, implicit, la senzația de durere. Puteți face exerciții de relaxare musculară progresivă, prin încordarea grupelor principale de mușchi și relaxarea lor. Încordați cât de tare puteți gambele, mențineți câteva secunde apoi relaxați, treceți apoi la pulpele picioarelor, abdomen, umeri, brațe, antebrațe, pumni, gât, obraji, ochi și frunte, bucurându-vă de starea de relaxare care duce uneori chiar la adormire, fiind eficient și în cazul trezirilor nocturne.
  3. Meditația are efect benefic asupra minții, dar și asupra corpului, reducând, de exemplu, senzațiile de durere produse de migrene, fibromialgie sau sindromul colonului iritabil.
  4. Folosiți puterea imaginației pentru a vă transpune într-un loc relaxant și plăcut. Vizualizați spațiul ales, detaliile, culorile, ascultați sunetele, simțiți textura lucrurilor și starea de spirit pe care o aveți în această călătorie interioară. Aceeași putere cu care vă faceți griji și scenarii negative, imaginația, poate fi folosită pentru a vă relaxa și a vă încărca cu energie.
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități