Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

REDUCEREA CONSUMULUI DE SARE – RECOMANDĂRI ŞI CONTROVERSE

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 27 Oct. 2023
REDUCEREA CONSUMULUI DE SARE – RECOMANDĂRI ŞI CONTROVERSE

DESPRE SAREA DE BUCĂTĂRIE

Sarea de bucatarie, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Aromatizează alimentele și este folosit ca liant și stabilizator. De asemenea, sarea este un conservant alimentar, deoarece bacteriile nu se pot dezvolta în prezența unei cantități mari de sare. Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale.  

CE CANTITATE DE SARE PUTEM CONSUMA ZILNIC?

Referitor la consumul zilnic recomandat, specialiştii recomandă un aport alimentar de sodiu de 2,3 g/zi sau mai puțin pentru majoritatea adulților, ceea ce înseamnă 5-6 g sare zilnic. Cu toate acestea, la nivel mondial, majoritatea populației consumă mult mai multă sare. În România, de exemplu, consumul mediu este între 8 şi 15 grame de sare zilnic, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. A nu se confunda însă cantitatea de sodiu cu cantitatea de sare recomandată.

EXCESUL DE SARE – PERICOLE

Sarea controlează echilibrul hidric din organism, repartizând apa în ţesuturi.

Dacă este consumată în exces, organismul reține mai multă apă. Fața și membrele (mâinile și picioarele) apar umflate, edemațiate și evident, retenția de apă conduce la creșterea în greutate.

Sarea în exces scoate calciul din oase şi predispune, mai ales femeile aflate în postmenopauza la osteoporoză.

Excesul de sare creşte riscul de boli cardiovasculare – creşte tensiunea arterială şi riscul de accident vascular cerebral.

Excesul de sodiu afectează rinichii şi predispune la formarea de calculi (litiaza reno-urinară).

De asemenea, excesul de sare creşte riscul de cancere digestive, în special cancer gastric, care este mai frecvent la persoanele asiatice care consumă mult peşte uscat şi sărat.

REDUCEREA DRASTICĂ A CONSUMULUI DE SARE – CONTROVERSE

Deşi lumea medicală îşi concentrează toate eforturile pe reducerea consumului de sare, în mod surprinzător, unele studii de specialitate au constatat că aportul foarte scăzut de sare în dietă prezintă chiar un risc mai crescut de producere a infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale sau a decesului, comparativ cu persoanele care consumă sare în cantitate moderată.  

RECOMANDĂRI

Orice exces este dăunător sănătăţii. Unele persoane au, într-adevăr, o sensibilitate crescută la sare (ex: unele persoane hipertensive, vârstnicii, persoanele obeze etc.). Pentru aceştia, medicii recomandă consumul scăzut de sare, nu total fără sare. Un regim alimentar total fără sodiu nu este sănătos și nici nu se poate realiza în mod practic, sodiul fiind conținut natural în multe legume, cereale, fructe, apă.                                    

Retineţi: Consumați sare cu moderație! Cheia sănătăţii este echilibrul. 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități