Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Puterea conectării emoționale

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 06 Oct. 2023
Puterea conectării emoționale

Nevoia de apartenență, de conectare și intimitate reprezintă una din nevoile psihologice de bază ale omului. Este poate ceea ce ne umanizează și ne rafinează interacțiunile și propria dezvoltare psihică, deoarece simpla îngrijire a nevoilor fizice nu este suficientă pentru a răspunde potențialului de dezvoltare al creierului uman. Astfel, a ne conecta emoțional la altă persoană este în beneficiul amândurora, căci sentimentul plăcut de a fi văzut, recunoscut, înțeles, acceptat este reciproc. Uneori, această conectare emoțională salvează vieți, alteori doar le schimbă – în orice caz, ea răspunde unei chemări interioare de a fi văzut, recunoscut, înțeles, validat și acceptat în existența ta printre alții, iar acest lucru simplu face viața mai bună.

Ce putem face pentru a ne conecta emoțional? Iată mai jos câteva recomandări:

  1. Încetinește ritmul. Conectarea emoțională se face pe îndelete, nu pe fugă, iar acest lucru înseamnă că este nevoie să găsim sau să creăm contextul potrivit discuțiilor profunde.
  2. Oferă atenția ta completă persoanei cu care discuți. Conectarea emoțională este întreruptă de sarcinile desfășurate simultan. Lasă deoparte distragerile și dedică-te persoanei din fața ta, fie că este vorba de copil, de partener, de un prieten sau coleg de muncă.
  3. Ascultă nu pentru a răspunde, ci pentru a înțelege. Acest lucru înseamnă să îl pui pe celălalt pe primul loc, cu lumea lui, preocupările și grijile sale, fără să te gândești că trebuie să contrazici, să salvezi sau să îndrepți ceva.
  4. Oferă spațiu emoțiilor și gândurilor, arătând empatie. Nu judeca, nu respinge sau nu bloca emoțiile persoanei care își deschide sufletul către tine. Oferă-i posibilitatea să fie autentic – această deschidere vulnerabilă este de cele mai multe ori un dar pe care puținor persoane îl putem oferi.
  5. Răspunde nu a pentru a sfătui, ci pentru a demonstra înțelegerea. Arată-i persoanei ce ai înțeles, exprimând în propriile tale cuvinte emoțiile, gândurile, preocupările sale. Acest lucru contribuie la sentimentul de a fi înțeles, iar dacă nu ai înțeles bine ceva, fii sigur că persoana va aprecia efortul tău și va clarifica.
  6. Împărtășește trăirile tale și arată-ți afecțiunea. Sentimentul de conectare emoțională este construit ca un pod, din ambele sensuri. Există, astfel, câteva lucruri care atunci când sunt împărtășite, se înmulțesc - ele nu dispar de la cel are le dăruiește: informațiile și iubirea. Manifestă afecțiunea prin gesturi de iubire (mângâiere, îmbrățișare, oferirea de ajutor fără a solicita ceva în schimb) și împărtășește la rândul tău propriile trăiri, fără a deturna conversația către problemele tale.
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități