https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Plante pentru sanatatea inimii

26 Feb. 2021
Plante pentru sanatatea inimii

Inima este un organ vital, care răspunde de aprovizionarea cu sânge și oxigen a întregului organism, menţinând sănătatea tuturor țesuturilor. Pentru o inimӑ sӑnӑtoasӑ și puternicӑ este necesarӑ o alimentaţie echilibratӑ, odihnӑ, relaxare şi activitate fizicӑ. În cazul existenţei anumitor afecţiuni cardiace, însӑ, nu doar medicamentele pot susţine funcţionarea sa normalӑ, ci şi plantele din flora spontanӑ, ce pot fi preparate sub formӑ de infuzii, macerate glicerinice, tincturi sau extracte uscate.

Plante pentru o inimӑ sӑnӑtoasӑ

Pӑducelul (Crataegus monogyna) este un arbust cu efecte benefice asupra funcţionӑrii inimii, precum scӑderea hipertensiunii arteriale (HTA), ameliorarea aritmiilor şi palpitaţiilor, îmbunӑtӑţirea tonusului muscular cardiac. Este recomandat şi în afecţiuni cardiace de origine nervoasӑ, precum distonii neurovegetative, dar și în aterosclerozӑ. Proprietӑţile plantei scad în timpul preparӑrii termice, aşadar se va utiliza sub formӑ de tincturӑ, extract sau macerat la rece.    

Talpa gâştei (Leonurus cardiaca) este o plantӑ utilizatӑ în medicina tradiţionalӑ pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular, datoritӑ concentraţiei de alcaloizi, glucozizi şi heterozide cardiotonice. Talpa gâştei are rezultate pozitive în reglarea HTA, în insuficienţӑ cardiacӑ şi în protejarea miocardului de acţiunea radicalilor liberi, datoritӑ efectului antioxidant al compuşilor sӑi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis), o plantӑ micuţӑ ce preferӑ pӑşunile montane şi înfloreşte primӑvara, are proprietӑţi tonic-cardiace şi detoxifiante ale sângelui. Planta este utilizatӑ ca antiinflamator miocardic, în cardiopatia ischiemicӑ, HTA, dar şi în prevenţia atacului de cord.

Saschiul (Vinca minor) este o plantӑ primӑvӑraticӑ, cu efecte terapeutice de protecţie cardiovascularӑ şi cerebralӑ deopotrivӑ, graţie proprietӑţilor sale vasodilatatoare, cicatrizante, de oxigenare a creierului, spasmolitice şi hipotensive. Prin efectul vasodilatator şi de reglare a HTA, saschiul contribuie la menţinerea sӑnӑtӑţii creierului, prevenţia aterosclerozei şi a tahicardiei.  

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantӑ mediteraneanӑ, utilizatӑ încӑ din antichitate datoritӑ proprietӑţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, atât în alimentaţie, cât şi în medicina tradiţionalӑ, având efecte multiple, de la protecţie cardiovascularӑ la ameliorarea simptomelor rinitei alergice şi a astmului. Extractele de rozmarin au rol în scӑderea HTA, reglarea tulburӑrilor cardiace prin efectul de relaxare nervoasӑ, ameliorarea simptomelor anginei pectorale şi a stӑrilor de sufocare, a oboselii accentuate şi în concentrare.  

Comunități