https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Problemele sistemului circulator

01 Sep. 2017
Problemele sistemului circulator

Problemele sistemului circulator după sport

În mod normal, mișcarea stimulează sistemul circulator, însă în cazul anumitor persoane, mișcarea fizică le poate provoca probleme ale sistemului circulator. Dacă vă numărați printre aceste persoane ar trebui să evaluați dacă exercițiile pe care le practicați nu sunt prea extenuante. Într-un astfel de caz se recomandă reducerea intensității și a duratei antrenamentelor și chiar solicitarea unei recomandări din partea unui medic.

O altă cauză în problemele sistemului circulator după sport, constă în adoptarea unor obiceiuri greșite imediat după încheierea exercițiilor de rezistență. În timpul activității fizice, vasele de sânge din musculatură se dilată pentru a asigura oxigenul necesar. Dacă mișcarea este întreruptă abrupt - respectiv dacă vă opriți brusc după o rundă de alergare, este posibil ca în picioare să stagneze o cantitate mai mare de sânge, impiedicând oxigenarea suficientă a creierului.

Pentru a evita problemele sistemului circulator după sport, în special după alergare, este important să vă amintiți să încheiați treptat activitatea fizică. Plimbați-vă câțiva pași după alergare. Prin mișcarea mușchilor veți stimula refluxul sanguin spre inimă.

Vremea ca factor declanșator

Caldură, răcoare, soare sau ploaie: organismul nostru se adaptează constant la modificările de temperatură sau la presiunea atmosferică. În cazul persoanelor cu meteo-sensibilitate sporită, schimbările bruște ale vremii pot provoca probleme ale sistemului circulator. Pot apărea simptome precum amețeala, durerile de cap, oboseala și tulburări de somn. Cele mai afectate sunt persoanele cu tensiunea arterială scăzută.

Pentru a evita problemele sistemului circulator provocate de condițiile meteo, se recomandă plimbările în aer liber în condiții de vânt și chiar ploaie pentru a permite organismului să se adapteze mai bine la schimbările de temperatură. În cazul problemelor acute se recomandă dușurile alternative care stimulează circulația.

Problemele sistemului circulator în timpul sarcinii

Un grup care se confruntă frecvent cu probleme ale sistemului circulator sunt femeile gravide. În timpul sarcinii, modificările prin care trece un sistem circulator sunt deseori însoțite de probleme, precum creșterea ritmului cardiac și a volumului sanguin.

În plus, în timpul sarcinii se produce și o dilatare a vaselor de sânge care permite stagnarea sângelui în picioare. Această problemă este resimțită în special dimineața după trezire. În timpul sarcinii, femeile ar trebui să își acorde mai mult timp pentru trezire și ridicarea din pat. Un truc simplu care vă poate ajuta: un pahar de apă băut imediat după trezire.

Tratament

Tratarea problemelor sistemului circulator diferă întotdeauna în funcție de cauzele lor. Scopul principal al tratamentului este de a stabiliza sistemul circulator și de a restabili circulația suficientă în întregul organism. Pentru a depista cauza problemelor, o metodă pe care o puteți aplica chiar dvs. este de a vă măsura pulsul și tensiunea arterială.

Vă oferim mai jos câteva metode simple care să vă ajute să depășiți problemele sistemului circulator:

  • stimulați sistemul circulator prin dușurile alternative;
  • asigurați-vă că vă hidratați suficient (min. 2 litri de lichide/zi);
  • practicați sport în mod regulat, renunțați la fumat, evitați mesele copioase și consumul de alcool;
  • evitați ridicările bruște: în special dimineața, așezați-vă mai întâi la marginea patului înainte de a vă ridica în picioare. Alternativ, puteți încerca gimnastica de dimineață pe care o puteți practica și în pat;
  • consumați sare în cantități suficiente, însă nu exagerate;
  • medicamentele care cresc tensiunea arterială pot fi folosite pe termen scurt, împotriva tensiunii scăzute și a problemelor sistemului circulator. Pentru copii și femei gravide se recomandă un consult medical înainte de administrarea a astfel de preparate.

Metode naturiste:

  • Opăriți câteva frunze de mentă cu lapte clocotit. Lăsați să infuzeze timp de 5 minute și beți apoi laptele cu înghițituri mici.
  • Beți o cană de ceai de salvie sau rozmarin pentru a stimula sistemul circulator.
  • Mâncați zilnic câteva alune de pădure pentru stabilizarea sistemului circulator.

În cazul problemelor acute, așezați-vă și întindeți picioarele la un nivel mai ridicat decât restul corpului. Dacă simptomele se acutizează sau se întețesc, adresați-vă medicului.

Comunități