https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Plante medicinale pentru o piele sănătoasă

17 Sep. 2014
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă

Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea. Multe dintre aceste plante, flori și verdețuri au puteri curative, care nu doar că sprijină starea de sănătate, dar au și un efect estetic benefic. Aplicate sub formă de creme, măști și loțiuni, mult dintre plantele medicinale vă pot ajuta să obțineți un ten strălucitor. Vă vom prezenta în cele ce urmează, plantele potrivite în funcție de tipul de piele.

Onagrul (Luminița de seară) și Limba Mielului

Prin presarea semințelor de Onagru și Limba Mielului, sunt eliberate uleiuri prețioase, bogate în acizi gama linoleici. Persoanele afectate de neurodermită suferă de o lipsă a acestor acizi, deoarece pielea nu îi poate produce în cantitate suficientă. O cremă în compoziția cărei se regăsește Onagrul sau Limba Mielului conferă atât grăsime suficientă pentru pielea afectată de neurodermită, și în același timp calmează senzația de mâncărime, sporind învelișul protector al pielii.

Aloe Vera

Gelul obținut din aloe vera se regăsește în nenumărate creme, loțiuni de corp și soluții de curățare. Gelul este extras din frunzele cărnoase ale plantei denumită și liliacul deșertului. Aloe Vera ușurează regenerarea pielii și menține hidratarea pe termen lungi. Gelul este deosebit de benefic pentru pielea uscată, dar și în cazurile de neurodermită, psoriazis sau eczeme, coșuri și comedoane (puncte negre). Efectul calmant, răcoritor al gelului este recomandat împotriva arsurilor solare și al înțepăturilor de insecte.

Hamamelis

Hamemelis, cunoscut și ca nucul miraculos datorită numeroaselor tanine pe care le conține, are un efect anti-inflamator. Se regăsește sub formă de ingredient în nenumărate creme și loțiuni de tratare a plăgilor, fiind benefic și în tratamentul eczemelor, a neurodermitei și a psoriazisului. Hamamelis este folosit și în cremele obișnuite de îngrijire și loțiunile  de corp, în special în cele adresate persoanelor cu piele uscată. Hamamelis scade producția de talc a pielii și micșorează porii.

Sunătoare

Odată cu solstițiul de vară, sunătoarea își deschide florile galbene, acumulând puterea soarelui. Florile sunt apoi culese și așezate în ulei, colorându-l în roșu și îmbogățindu-l cu substanțele active ale acestei plante medicinale. Uleiul de sunătoare are un efect calmant asupra pielii, fiind un inhibitor al infecțiilor și bacteriilor. În plus, îngrijește pielea uscată, aspră, țesuturile cicatrizate, putând fi aplicată cu succes pe arsurile ușoare și hematoame.

Cistus incanus

Cei trei magi de la răsărit știau ce-i bun: pe lângă aur și smirna au adus Pruncului Iisus și tămâie, obținută din rășina de cistus incanus, planta medicinală din spațiul mediteraneean. Tămâie era folosită ca soluție vindecătoare și de înfrumusețare încă din Egiptul Antic. În prezent, rășina a fost înlocuită cu frunzele uscate de cistus incanus. Extractul are un efect anti-septic, calmant pentru piele, fiind foarte benefic pentru pielea sensibilă, foarte încărcată.

Mușețel

În calitate de plantă medicinală, mușețelul are multiple efecte terapeutice. Conține uleiuri eterice precum matricin și bisabolol, dar și apigenin. Extractele de mușețel îngrijesc pielea care și-a pierdut echilibrul, uniformizează pielea iritată, redându-i aspectul sănătos și roz. Pielea deosebit de sensibilă și cea uscată poate fi tratată cu mușețel, care îi asigură hidratarea. Soluțiile de curățare cu mușețel au efect calmant și pot fi aplicate seara, înainte de culcare, ca mască de îngrijire intensă.

Arnica

Floarea de arnică se regăsește cu precădere în zonele înalte, fiind o plantă protejată. În special floarea de culoare galbenă are un conținut bogat în uleiuri eterice cu efect benefic asupra pielii aspre, uscate. Cremele cu arnică au efect calmant asupra pielii, uniformizant, conferind hidratare și protecție împotriva factorilor de mediu.

Salvia

Salvia este bogată în tanine și uleiuri eterice. Aceasta se numără printre acele plante medicinale ce sunt benefice atât în tratarea durerilor în gât, dar și împotriva transpirației exagerate, constituind un ingredient important în soluțiile de îngrijirea a pielii. Salvia are un efect astringent, dezinfectant asupra porilor, ajutând la obținerea unui aspect mai fin al pielii. Efectul său anti-inflamator combate coșurile și comedoanele (punctele negre).

Ginkgo biloba

Extractul arborelui ginko este folosit în primul rând în fabricarea medicamentelor de combatere a problemelor circulatorii. Cu toate acestea, multe dintre produsele cosmetice conțin ginko, deoarece aceasta are un efect de întindere a pielii, prevenind astfel apariția ridurilor. În plus, printre beneficiile acestei plante medicinale se consideră și faptul că sprijinăregenerarea celulelor și a circulației sângelui, conferind pielii un efect strălucitor, proaspăt. Ginkgo are efect inhibitor împotriva inflamațiilor și protejează pielea împotriva radicalilor liberi. Ca urmare a efectelor anti-rid, ginko este folosit în primul rând în cremele pentru pielea matură.

Comunități