
Primavara campiile si padurile se acopera de vegetatie luxurianta, oferind nenumarate plante sanatoase care pot fi consumate: papadie, coada soricelului, urzica, toate asigurand gusturi dintre cele mai variate.
Plantele din flora salbatica ofera avantaje nenumarate
In comparatie cu plantele de cultura, cele culese din flora salbatica nu sunt afectate de ingrasaminte si pesticide. In plus, acestea contin numeroase vitamine si minerale, avand un gust aromat si picant in comparatie cu plantele de cultura. Uleiurile esentiale din continut, si aromele au un efect benefic asupra metabolismului: flora salbatica stimuleaza digestia, are un efect detoxifiant in sange si unul diuretic.
Calitatea plantelor din flora salbatica
Calitatea plantelor din flora salbatica depinde de locul din care sunt recoltate, de aceea se recomanda sa evitati zonele intens circulate, cele in care sunt plimbati cainii sau parcurile din orase. O conditie esentiala pentru recoltarea de plante din flora salbatica este cunoasterea acestora pentru a nu va pune sanatatea in pericol in cazul confuziei cu plante otravitoare. Multi cunoscatori de plante ofera ture organizate pentru culegerea plantelor. Nu uitati ca si flora salbatica este expusa conditiilor de mediu, de aceea se recomanda sa spalati foarte bine plantele inainte de a le consuma. Le puteti prepara prin fierbere sau le puteti consuma crude. Frunzele sunt perfect pentru salate sau garnituri. De asemenea, florile multor plante pot fi folosite pentru ornarea salatelor si supelor.
Calendarul de culegere de plante din flora salbatica
Planta | Efect | Partea folosita si perioada de culegere | Utilizare |
---|---|---|---|
Papadie | Tratarea tulburarilor digestive, a lipsei poftei de mancare, stimularea fluxului biliar | Frunze: Martie- aprilie Flori: aprilie - octombrie |
Salate, ceaiuri |
Banutei (paralute) | Benefic impotriva afectiunilor intestinului gros si a cailor respiratorii | Frunze, flori: tot anul | Salate |
Leurda | In medicina populara este folosita pentru tratarea arteriosclerozei, a hipertensiunii si a afectiunilor intestinale | Frunze: Martie- aprilie, bulb: mai-februarie | Pasta de leurda, salate, supe , tinctura |
Vinarita | Folosit in medicina populara impotriva situatiilor de nervozitate, afectiuni ale stomacului, intestinului, ficatului si bilei | Plante tinere: martie-mai | Ceaiuri |
Nasturel | In cazul afectiunilor hepatice si biliare, a tulburarilor digestive, a lipsei poftei de mancare | Frunze, plante tinere: tot anul | Salate crude, pe tartine, dressing |
Lintita | Compozitia de aminoacizi este asemanatoare celei din boabele de soia. Bogate in minerale elementare | Intreaga planta de-a lungul intregului an | Salate, pasta de lintita |
Urzica | Impotriva durerilor reumatice, a gutei, a afectiunilor hepatice si biliare | Frunze: Februarie- noiembrie, seminte: iulie-septembrie | Mancare de urzica, supe, suc proaspat presat, ceaiuri |
Coada soricelului | Stimuleaza metabolismul, tratarea afectiunilor stomacale, intestinale si biliare | Frunze: Martie- mai, flori: iunie-octombrie | Salate, condiment, ceaiuri |
Lamium | Actiune pozitiva asupra organelor aparatului urinar, a pielii si a stomacului; impotriva durerilor menstruale | Martie–Mai | Salate, supe |