https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Plante din flora sălbatică

15 Jul. 2015
Plante din flora sălbatică

Primăvara, câmpiile și pădurile se acoperă de vegetație luxuriantă, oferind nenumărate plante sălbatice sănătoase care pot fi consumate: păpădie, coada șoricelului, urzica, toate asigurând gusturi dintre cele mai variate.

Plantele din flora sălbatică oferă avantaje nenumărate 

În comparație cu plantele de cultură, cele culese din flora sălbatică nu sunt afectate de îngrășăminte și pesticide. În plus, acestea conțin numeroase vitamine și minerale, având un gust aromat și picant în comparație cu plantele de cultură. Uleiurile esențiale din conținut, și aromele au un efect benefic asupra metabolismului: flora sălbatică stimulează digestia, are un efect detoxifiant în sânge și unul diuretic.

Calitatea plantelor din flora sălbatică 

Calitatea plantelor din flora sălbatică depinde de locul din care sunt recoltate, de aceea se recomandă să evitați zonele intens circulate, cele în care sunt plimbați câinii sau parcurile din orașe. O condiție esențială pentru recoltarea de plante din flora sălbatică este cunoașterea acestora pentru a nu vă pune sănătatea în pericol în cazul confuziei cu plante otrăvitoare. Mulți cunoscători de plante oferă ture organizate pentru culegerea plantelor. Nu uitați că și flora sălbatică este expusă condițiilor de mediu, de aceea se recomandă să spălați foarte bine plantele înainte de a le consuma. Le puteți prepara prin fierbere sau le puteți consuma crude. Frunzele sunt perfecte pentru salate sau garnituri. De asemenea, florile multor plante pot fi folosite pentru ornarea salatelor și supelor.

Calendarul de culegere de plante din flora sălbatică

PlantaEfectPartea folosită și perioada de culegereUtilizare
PăpădieTratarea tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncare, stimularea fluxului biliarFrunze: Martie- Aprilie 
Flori: Aprilie - Octombrie
Salate, ceaiuri
Bănuței (părăluțe)Benefic împotriva afecțiunilor intestinului gros și a căilor respiratoriiFrunze, flori: tot anulSalate
LeurdaÎn medicina populară este folosită pentru tratarea arteriosclerozei, a hipertensiunii și a afecțiunilor intestinaleFrunze: Martie- Aprilie, bulb: Mai-FebruariePastă de leurdă, salate, supe, tinctură
VinarițaFolosit în medicina populară împotriva situațiilor de nervozitate, afecțiuni ale stomacului, intestinului, ficatului și bileiPlante tinere: Martie-MaiCeaiuri
NăsturelÎn cazul afecțiunilor hepatice și biliare, a tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncareFrunze, plante tinere: tot anulSalate crude, pe tartine, dressing
LintițăCompoziția de aminoacizi este asemănătoare celei din boabele de soia. Bogate în minerale elementareÎntreaga plantă de-a lungul întregului anSalate, pastă de lintiță
UrzicaÎmpotriva durerilor reumatice, a gutei, a afecțiunilor hepatice și biliareFrunze: Februarie- Noiembrie, semințe: Iulie-SeptembrieMâncare de urzică, supe, suc proaspăt presat, ceaiuri
Coada șoriceluluiStimulează metabolismul, tratarea afecțiunilor stomacale, intestinale și biliareFrunze: Martie- Mai, flori: Iunie-OctombrieSalate, condiment, ceaiuri
LamiumAcțiune pozitivă asupra organelor aparatului urinar, a pielii și a stomacului; împotriva durerilor menstrualeMartie–MaiSalate, supe

Comunități