Alege farmacia

Planta mate

Planta mate

Planta mate este originară din America de Sud, mai exact Brazilia, Argentina și Paraguay. Medicina naturistă folosește frunzele uscate ale arbustului mate. Frunzele de mate conțin cafeină, fapt pentru care sunt folosite împotriva stărilor de oboseală fizică și psihică, a problemelor de concentrare, fiind apreciat sub formă de băutură stimulatoare. Precum ceaiul negru și cafeaua, și băutură obținută din mate are un efect diuretic. În America de Sud, în special în Brazilia, ceaiul de mate reprezintă băutura națională. În Europa, ceaiul de mate este mai puțin răspândit și nu a reușit să înlocuiască ceaiul verde și negru, poate din cauza gustului ușor afumat.

Pe lângă utilizarea deja menționată, ca băutură împotriva oboselii, planta mate este apreciată de medicina naturistă ca mijloc natural de slăbire, fiind folosit adesea în diete. Chiar dacă se bucură de o reputație bună în ceea ce privește ajutorul pe care îl asigură în lupta împotriva kilogramelor, dieta în sine este cea care dă rezultate. Ceaiul mate are un efect de inhibare a apetitului și, de asemenea, un efect diuretic ajutând la eliminarea unei cantități mai mari de apă din organism. Homeopatia recomandă planta mate ca stimulant central și împotriva simptomelor oboselii.

Indicație: epuizare, oboseală psihică și fizică, probleme de concentrare.

Dozare

Frunzele de mate sunt consumate cu precădere sub formă de ceai, fie pur, fie în combinație cu alte plante din grupa ceaiurilor de post, a celor pentru sistemul circulator, a ceaiurilor diuretice. În prezent nu există medicamente pe bază de plante care să conțină extract de mate.

Pentru pregătirea ceaiului mate, turnați o cană de apă clocotită peste 1 linguriță plină de frunze mărunțite (1 linguriță = 2 grame) și lăsați infuzia să acționeze timp de 5- 10 minute. La fel ca în cazul ceaiului negru, efectul stimulator este mai puternic în cazul ceaiului proaspăt preparat. Și gustul este mai plăcut, comparativ cu un ceai statut.

Nu se recomandă consumul de mate în timpul sarcinii, deoarece cafeina este preluată de laptele matern și poate induce sugarului tulburări de somn. De asemenea, ceaiul mate nu este recomandat tinerilor sub 14 ani. Frunzele de mate nu trebuie consumate în cantități mari și nici pe perioade lungi de timp. Frunzele trebuie păstrate în spații uscate, ferite de lumină.

Acțiunea moleculară a cafeinei este studiată foarte în detaliu. Astfel, se știe că substanțele formează compuși cu anumiți receptori (receptori adenozinici) și inhibă o enzimă intracelulară, fosfodiesteraza. Acest fapt conduce la stimularea sistemului nervos central (efect analeptic), la o eliminare sporită a apei din organism prin creșterea circulației sângelui de la nivelul rinichilor (acțiune diuretică). În cazul inimii, cafeina induce o frecvență cardiacă sporită (cronotropie pozitivă) și o creștere a puterii cardiace (inotropie pozitivă). În plus, se pare că frunzele mate au și un efect lipolitic, respectiv de eliminare a grăsimilor.

Efecte secundare

Consumul de concentrații mari de cafeină are ca efecte secundare insomniile, stări de anxietate și tahicardia. Momentan nu se cunosc interacțiunile cu alte substanțe.

Produse
Articole similare
Farmacia homeopata din casa noastra
Homeopatia, respectiv tratamentul fara o substanta activa dovedita atrage scepticismul majoritatii p...
Citeste
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare
Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi speci...
Citeste
Efectele curative ale leurdei
Leurda, planta aromatica, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in ultimii ani. Planta p...
Citeste
Iedera și efectele sale benefice organismului
Iedera (Hedera helix) este folosită – în special sub formă de calmant al durerilor – încă din antich...
Citeste
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă
Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea....
Citeste
Sunatoarea: remediul natural impotriva indispozitiei
Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitate...
Citeste
Comandă