https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Pericolul ascuns în pastilele de slăbit

21 Jun. 2022
Pericolul ascuns în pastilele de slăbit

Un mediu competitiv, o societate bazată pe rezultate rapide şi recompense imediate cresc riscul de a cădea în capcana reclamelor, tot mai multe şi mai agresive, la suplimente şi pastile pentru slăbit. Pierderea kilogramelor fără efort, o siluetă de invidiat în cel mai scurt timp, slăbitul peste noapte şi alte astfel de mesaje sunt transmise în special pe internet. Dar cu ce preţ?   

Capcanele din pastila pentru slăbit

Metoda minune care te ajută să slăbeşti fără a face alte modificări în stilul de viaţă, acele pastile de slăbit şi alte suplimente puse în vânzare pe internet, în magazine de specialitate şi chiar în farmacii, fac apel la dorinţa oamenilor de a obţine rapid rezultate, fără efort. Din păcate, acestea vin cu o serie de riscuri pentru sănătate, precum şi cu dezamăgiri ca urmare a întreruperii tratamentului. 

Pastila pentru slăbit este concepută pe unul dintre următorii trei piloni de acţiune, fiecare cu efecte adverse pentru sănătate, putând conține chiar şi substanţe cu acţiune complementară:

  1. Suprimarea poftei de mâncare se bazează pe substanţe – inclusiv stimulente asemănătoare amfetaminei – ce acţionează asupra neurotransmițătorilor din creierul uman, transmițând senzaţia de saţietate. Utilizate pe termen lung, acestea pot genera dependență, abuz sau modificări comportamentale. Pe termen scurt, pot creşte ternsiunea arterială şi ritmul cardiac, pot cauza insomnie, stări de agitaţie şi nervozitate, vedere înceţoşată, dureri de cap, constipaţie, uscarea gurii, greaţă şi vomă.
  2. Inhibitori ai enzimei lipază, ce nu permit metabolizarea grăsimilor din alimente, ci eliminarea lor prin scaun. Aceste pastile determină scaune uleioase, disconfort abdominal şi chiar incontinenţă. În plus, împiedică absorbţia vitaminelor liposolubie A, D, E, K şi betacaroten, şi pot altera metabolismul.
  3. Suplimentarea cu fibre alimentare care, la nivelul intestinului, absorb apa şi menţin mai mult timp senzaţia de saţietate. Persoanele care urmează cure de slăbire cu aceste suplimente consumă cantităţi mai mici de alimente, însă printre efectele adverse se numără flatulenţa, scaune frecvente, deshidratare şi chiar subnutriție.

O altă capcană este promovarea pastilelor ca fiind naturale sau exclusiv din plante. Mulţi oameni au mai multă încredere în astfel de produse, însă acestea sunt mult mai puţin reglementate şi verificate. Achiziţia – mai ales de pe internet – se poate dovedi a fi un pericol pentru sănătate. Deseori, etichetele acestor produse nu conţin informaţii complete.

Soluţia pentru slăbitul sănătos şi controlat este o alimentație echilibrată, fără excese, cu activitate şi exerciţii fizice constante, şi răbdare cu propriul corp.

Comunități