https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Amfetamina (Speed)

19 Jan. 2016
Amfetamina (Speed)

Amfetamina este o substanță obținută sintetic, disponibilă sub formă de praf. Este considerat un drog puternic, foarte stimulant, fiind numit și speed, asociat în special cu scena muzicii rave și tehno. Amfetamina este însă folosită și de directori, muncitori sau studenți stresați, în încercarea de a rămâne treji și de a–și menține concentrarea cât mai mult timp. Amfetamina este de cele mai multe ori prizată pe nas cu ajutorul unui sul mic de hârtie, însă este disponibilă și sub formă de tablete sau dizolvată în băutură. O formă de meta-amfetamină este Crystal Meth, un drog de petrecere deosebit de periculos. Creează o dependență extremă și distruge organismul în mod sistematic. Mulți consumatori de metamfetamină nu supraviețuiesc acestei dependente.

Efectul drogului Amfetamina Speed

Principalele efecte ale amfetaminei sunt senzația puternică de bine și hiperactivitate. Concentrarea și performanța cresc, astfel că cei care îl consumă pot petrece sau pot lucra nopți la rând fără să obosească. La interval de 6-8 ore după administrare se instalează un sentiment de neliniște, deoarece organismul are nevoie de liniște și relaxare, pe care însă amfetamina nu le permite. Consumatorii apelează la calmante sau canabis pentru a se putea relaxa.

Amfetamina reduce senzația de foame, provoacă insomnii, stări de rău și un comportament bizar, necontrolat. În cazuri extreme, dozele mari de amfetamină pot provoca dureri, crampe și chiar comoții, putând fi fatală. Consumul regulat conduce la pierderea dinților, la subnutriție, afecțiuni cerebrale, renale, hepatice, atacuri cerebrale, infarcturi, depresii și psihoze.

Comunități