https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Pauza de masa la locul de munca - Brainfood contra Fastfood

29 Jun. 2015
 Pauza de masa la locul de munca - Brainfood contra Fastfood

Este clar pentru toata lumea ca pauza de masa de la locul de munca nu poate inlocui un restaurant fin si nici timpul nu ne ajuta. Insa acestea nu sunt motive pentru care merita sa mancam prea repede, prea mult sau prea monoton. Cei care doresc sa faca performanta au nevoie de o dieta variata care sa asigure organismului toti nutrientii necesari.

Sfaturi pentru combaterea scaderilor de energie 

Specialistii in nutritie recomanda tuturor celor care nu servesc masa de pranz in cantina, sa respecte pauzele de masa, sa serveasca o gustare si sa evite dietele monotone printr-un aport de fructe, legume si produse lactate. Doar asa isi vor putea mentine capacitatea de munca, starea de bine si vor evita kilogramele in plus. Pentru aceasta, va trebui sa respectati cateva reguli:

  • Incercati sa serviti micul dejun in doua etape. Cei care nu pot sa manance dimineata, imediat dupa ce se trezesc, ar trebui sa recupereze dupa 2-3 ore. Incepeti cu o portie mai generoasa, cum ar fi müsli sau paine integrala si continuati mai tarziu cu fructe sau iaurt. Veti ave astfel energia necesara inceputului de zi.
  • Incercati sa introduceti mici gustari intre mese: fructe, produse lactate slabe in grasimi sau sandvisuri subtiri. Veti reusi astfel sa va mentineti concentrarea, nu veti ingreuna functionarea organelor de digestie si a sistemul circulator.
  • Nu mancati in timp ce lucrati. Luati o pauza si incercati sa savurati hrana. Va creste starea de bine si de saturatie. De asemenea veti constientiza cantitatea de hrana consumata, reusind astfel sa va mentineti greutatea corporala.
  • Completarea hranei de tip fast-food in mod responsabil: Hrana din oferta chioscurilor si a localurilor fast-food este de regula nevariata, prea sarata si bogata in grasimi. Cei care obisnuiesc sa serveasca masa in astfel de locuri, ar trebuie sa-si completeze alimentatia la sfarsitul zilei, cu vitaminele, mineralele si fibrele vegetale care lipsesc din felurile respective  (prin legume, fructe, produse din faina integrala si produse lactate). Pachetul adus de acasa poate fi alternativa potrivita. Puteti economisi bani si veti petrece pauza de pranz la masa, in loc sa asteptati la coada in localuri.

Sandvisurile pot deveni mai atractive daca adaugati salata si legume. Salata se va mentine proaspata daca o veti pastra intr-o caserola vidata, adaugand sosul abia in momentul in care doriti sa o consumati.

Hrana la locul de munca 

Serviciile unei cantine sunt evaluate in primul rand de felurile de mancare pe care le serveste. Insa pentru a asigura o alimentatie echilibrata, si personalului ii revin anumite responsabilitati, respectiv de a alege in mod rational felurile de mancare dintre cele incluse in oferta cantinei (se va evita consumul zilnic de carne, pestele trebuie consumat cel putin o data pe saptamana, se va incerca un consum cat mai mare de legume si salate proaspete).

Putem manca nesanatos chiar si in cele mai bune cantine, daca alegem zilnic aceleasi feluri de mancare si daca portiile sunt prea mari.

Daca activitatea profesionala implica un nivel scazut de miscare (ex: cei care lucreaza la birou, soferii, laborantii) incercati sa alegeti fie un aperitiv, fie un desert pe langa felul principal, niciodata amandoua. Sunteti curiosi care este nivelul calitativ al cantinei dvs.? Iata cateva intrebari pe care vi le puteti pune. Daca la una dintre intrebari nu puteti raspunde afirmativ, oferta cantinei ar putea fi imbunatatita.

Testul cantinei 

  • Aveti mai multe feluri de mancare la alegere? 
  • Exista si feluri de mancare fara carne?
  • Sunt oferite regulat felurile de mancare care includ cartofi instant?
  • Felurile variaza intre cartofi, orez si paste?
  • Oferta zilnica include legume si salata proaspata?
  • Oferta include peste cel putin odata pe saptamana?
  • Oferta cantinei include fructe proaspete, lapte si produse lactate?
  • Oferta de bauturi nealcoolice este variata (ex: apa minerala, sucuri de fructe etc.)?
  • Sunt folosite verdeturi proaspete pentru pregatirea felurilor de mancare?
  • Hrana este pregatita cu sare iodata?
  • Meniul cuprinde informatii calorice (masa de pranz din timpul programului de munca nu ar trebui sa depaseasca 1000 kcal).
  • Exista posibilitatea obtinerii de informatii cu privire la adaosurile alimentare folosite?

In alcatuirea planului alimentar intentia nu este da a asigura toti nutrientii necesari cu ocazia fiecarei mese. Carentele alimentare respectiv excesele dintr-o zi pot fi echilibrate de-a lungul unui interval mai lung (ex: plan alimentar pe 4 saptamani). Este important ca cei care servesc masa la cantina sa poata transmite personalului din bucatarie, felurile care le-au placut si care nu. Fiecare cantina ar trebui sa fie prevazuta cu o cutie de sugestii sau sa poata fi contactata online, prin email, pentru a se asigura contactul cu consumatorii. In cazul problemelor grave, angajatii ar trebui sa se adreseze direct conducerii sau reprezentantilor personalului.  

Comunități