https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ouăle și sănătatea

05 Sep. 2017
Ouăle și sănătatea Ouăle se numără printre alimentele de bază. Proteinele din ouăle de găină sunt folosite în mod ideal de organismul uman pentru producția proprie de proteine.
Dintre toate alimentele, ouăle sunt singurele care se bucură de cea mai mare calitate biologică, respectiv de 100%, ceea ce înseamnă că din 100 grame de proteină de ou, organismul produce 100 grame de proteină proprie. Un ou conține aproximativ 7 grame proteine, 6 grame grăsime și urme de carbohidrați, minerale și vitamine, cu excepția vitaminei C.
Cea mai importantă vitamina care se regăsește în ouăle de găina este vitamina A (Retinol) și predecesoarea acesteia: pro-vitamina A (Carotina). Ambele joacă un rol important pentru elasticitatea ochilor, influențează adaptarea irisului la condiții de întuneric și de lumină și îmbunătățesc vederea nocturnă.

Câte ouă sunt sănătoase?
În general, ca urmare a conținutului mare de grăsimi, nu se recomandă mai mult de 2-3 ouă/săptămână. Din cauza riscului sporit de alergii, copiii mai mici de 1 an nu ar trebui să consume ouă. După al doilea an de viață, consumul de ouă ar trebui să constea într-un ou/săptămână, respectiv 1-2 ouă/săptămână până în al nouălea an de viață, iar apoi 2-3 ouă/săptămână. Nu uitați să luați în calcul și produsele de panificație și celelalte preparate care conțin ouă. Așadar, cantitatea recomandată poate fi atinsă foarte repede.

Colesterolul din ouă
Conținutul de colesterol dintr-un ou din clasa de greutate M este de 200–220 miligrame. Numai gălbenușul conține colesterol, de altfel o substanță esențială pentru organismul uman deoarece joacă un rol foarte important în dezvoltarea celulelor și a tracturilor nervoase. În plus, numeroși hormoni, dar și vitamina D sunt sintetizați din colesterol. Organismul în sine produce permanent cantități importante de colesterol, fără a se baza pe cel asimilat din hrană.

În cazul persoanelor sănătoase, nivelul de colesterol din sânge se reglează de la sine. Așadar, atunci când se consumă o cantitate mare de colesterol, organismul va produce mai puțin. Însă în cazul persoanelor cu afecțiuni, cum ar fi persoanele diabetice sau cele care suferă de alte boli metabolice, această autoreglare a nivelului de colesterol nu mai funcționează. Un nivel mărit al colesterolului în sânge, alături de alți factori precum supraponderabilitatea și fumatul poate cauza calcifierea arterelor și, în cele mai grave cazuri, infarct și accidente vasculare. Așadar, persoanelor care suferă deja de astfel de afecțiuni li se recomandă reducerea consumului de ouă (1 ou/săptămână). Recomandarea este valabilă și în cazul pacienților care au trecut deja printr-un infarct sau un accident vascular.

Comunități