https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Orzul verde-Superaliment pentru detoxifiere avansată și anti-aging

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 08 Jun. 2018
Orzul verde-Superaliment pentru detoxifiere avansată și anti-aging


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Orzul verde este considerat un superaliment, plin de minerale, vitamine, enzime și antioxidanți. Are o înaltă biodisponibilitate, substanțele sunt asimilate ușor de organism. Frunzele de orz verde pot fi consumate sub formă de pulbere, de capsule sau suc. Cei care nu apreciază gustul simplu, îl pot amesteca în müsli sau smoothie.

Combinație de elemente vitale

Popularitatea orzului verde se datorează și cercetărilor susținute de omul de știință nipon, Dr. Yoshihide Hagiwara. Acesta a comparat orzul verde cu alte 150 de plante verzi, iar orzul verde a ieșit învingător:

Orzul verde conține:

  • la fel de multe proteine precum carnea, dar într-o formă ușor digerabilă.
  • de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacă
  • de patru ori mai multă vitamina B1 decât faina integrală de grâu
  • de 5 ori mai mult fier decât spanacul
  • de 7 ori mai multă vitamina C decât sucul de portocale
  • enzime digestive unice, substanțe antioxidante şi anticancerigene.

Orzul verde - detoxifiant, alcalinizant și vitaminizant

Orzul verde este bogat în substanțe dintre cele mai valoroase, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina D2, vitamina E, dar și vitamina K numeroase vitamine din grupa B, printre care vitamina B12 și acid folic și minerale precum zinc, sodiu, fier, magneziu, calciu. La acestea se adaugă potasiu, cupru, seleniu, mangan necesare pentru protecția celulară și formarea de  cartilaj nou. Pe lângă vitamine și minerale, orzul conține și substanțe amare, clorofilă, enzime, aminoacizi esențiali și fibre vegetale, care au un efect benefic asupra digestiei.

Bogat în antioxidanți

Orzul verde conține o cantitate importantă de antioxidanți, printre care flavonoidele saponarina și lutonarina, dar și isovitexina. Antioxidanții reduc stresul oxidativ, dar întăresc și sistemul imunitar. Au un efect antiinflamator și de protecție a celulelor, încetinesc procesul de îmbătrânire și să protejeze organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a diferitelor forme de cancer.

O altă substanță care se regăsește în orzul verde și care are un efect antioxidant este proantocianidina. Aceasta are rolul de a proteja proteinele din fibre și de a ajuta la menținerea elasticității pielii și a țestului conjunctiv.

Orzul verde - cea mai bogată sursă de SOD

Cel mai puternic antioxidant din orzul verde este superoxid dismutaza (SOD), este o enzimă valoroasă care elimină poluanții şi toxinele din celulele noastre și protejează organismul împotriva radiațiilor.

SOD este implicată în neutralizarea celor mai periculoși radicali liberi: radicalii superoxid.

Radicalii superoxid de tipul peroxidului de oxigen, produc accelerarea îmbătrânirii celulare și apariția multor afecțiuni, de la HTA, la diabet, bolile reumatice sau cancer.

Suplimentarea cu SOD face parte în prezent din protocoale de detoxifiere avansată, poate juca un rol important în prevenția bolilor cronice și contracararea efectelor îmbătrânirii.

Beneficiile orzului verde pentru sănătate

Datorită conținutului atât de valoros, orzul verde este recomandat în tratarea a numeroase simptome și afecțiuni și mai ales în prevenirea apariției acestora.

Iată câteva dintre aceste beneficii deja demonstrate prin studii:

  • Reduce stresul oxidativ din organism și încetinește îmbătrânirea celulară.
  • Protejează organismul de radiații și poluare.
  • Are efect detoxifiant și alcalinizant.
  • Reduce inflamația cronică - procesul ce stă la baza bolilor cronice degenerative precum reumatismul, diabetul, demență, bolile cardiovasculare și cancerul.
  • Este un valoros mineralizant și vitaminizant al organismului.
  • Ajută la scăderea colesterolului în sânge. Un studiu efectuat de Universitatea de medicină din Taiwan a demonstrat efectele benefice ale orzului asupra nivelului colesterolului după o perioadă de administrare de numai patru săptămâni.
  • Are un efect stabilizator asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu.
  • Este benefic în diabetul zaharat. Un alt studiu publicat în anul 2000 de  International Journal of Green Pharmacy a demonstrat că pacienții cu diabet care au consumat zilnic pulbere de orz verde, au înregistrat nu doar o scădere a colesterolului în sânge, ci și a glicemiei.
  • Protejează împotriva cancerului. Substanța care se regăsește în orz, numită lunasina are un efect anticancerigen și previne în special apariția cancerului de piele și a cancerului mamar. Studiul a fost efectuat în laboratoare coreene.
  • Combate inflamația intestinală. Într-un studiu efectuat de cercetătorul Osamu Kanauchi, s-a constatat că germenii de orz au reușit să reducă durerile provocate de colita ulceroasă, o afecțiune inflamatoare cronică. În plus, germenii de orz au îmbunătățit și flora intestinală.
  • Este benefic împotriva alergiilor și a altor probleme de piele cum ar fi neurodermatită.
  • Ajută la formarea sângelui și la vindecarea plăgilor.
  • Lupta împotriva stresului. Are un efect calmant și reconfortant, fiind recomandat persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres și cu tulburări de somn. Este benefic și în cazul copiilor cu tulburări de concentrare.
  • Are efect pozitiv asupra părului. Orzul verde combate mătreața, căderea părului și încărunțirea timpurie a firelor de păr. Aceste probleme pot fi cauzate de un deficit nutritiv.
  • Ajută la scăderea în greutate. Datorită enzimelor și aminoacizilor din conținut, orzul verde stimulează metabolismul grăsimilor, reduce senzația de foame și poate fi de un real ajutor în lupta împotriva kilogramelor. Este apreciat în rândul sportivilor deoarece sprijină dezvoltarea masei musculare.
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități