Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ortorexia - obsesia pentru mâncarea sănătoasă

17 May. 2017
Ortorexia - obsesia pentru mâncarea sănătoasă

Spre deosebire de persoanele care suferă de anorexie, a căror obsesie se învârte în jurul cantității de hrană consumată, în ceea ce privește ortorexia, obiectul obsesiei este calitatea hranei. Și pentru a se asigura că aceasta corespunde, persoanele care suferă de ortorexie pot petrece ore întregi în fiecare zi, ocupați cu citirea etichetelor și tuturor ingredientelor din hrana consumată. În timp ce unii privesc aceasta problemă mai relaxat, alții văd în ea o etapă preliminară a anorexiei sau chiar boala de sine stătătoare.

Ortorexia nervosa

Această „nouă boală” a fost descoperită în anul 1997 de Steven Bratman, medic specialist în medicina alternativă. Acesta a derivat numele din tabloul clinic al cunoscutei tulburări alimentare - anorexia. Tulburările de alimentație îmbracă adesea două forme clinice, ambele având un numitor comun: pacienții sunt preocupați de cantitatea de hrana consumată. Prima formă, anorexia nervosa, se manifestă printr-o reducere drastică a hranei consumate. Cea de-a doua formă, bulimia, se caracterizează prin consum exagerat de hrană, într-un interval scurt de timp, urmat de o serie de măsuri pentru eliminarea forțată a alimentelor consumate (vărsături provocate, adminstrare de laxative, efort fizic exagerat)

Ortorexia: alimentație și simptome

În cazul ortorexiei (orthos= corect; orexis = Apetit), pacienții sunt obsedați de calitatea hranei, dezvoltând o fixație patologică pentru hrana sănătoasă și evitarea oricăror alimente nesănătoase. Obsesia poate lua o amploare absurdă: pacienții petrec ore întregi în fața tabelelor de nutrienți și vitamine pentru fiecare aliment consumat și încearcă să obțină permanent alimente mai sănătoase – chiar dacă acest lucru presupune comandarea meiului în Africa, de exemplu.

Ca urmare a acestei preocupări continue – accentuată suplimentar și de scandalurile permanente privind alimentele (ex: acilamida etc.) – sunt eliminate tot mai multe alimente din lista celor consumate, deoarece nu mai corespund caracteristicilor de calitate inițiale, deoarece conțin ingrediente cancerigene etc. Cei vizați ajung până la urmă să aibă o dietă exclusiv vegană, să consume numai fructe și legume cumpărate din magazinele naturiste sau comandate online.

Consecințe

Pe de-o parte se pierde bucuria care ar trebuie să însoțească orice masă, pe de altă parte pot apărea simptomele ale malnutriției, tulburări de concentrare, reducerea performanței generale. Fixația extremă asupra alimentelor sănătoase poate avea și consecințe sociale, deoarece de cele mai multe ori, cei afectați nu mai pot servi masa împreună cu ceilalți și insistă să își aducă mereu propriile preparate. O altă caracteristică a celor afectați de ortorexie este încercarea acestora de a-i convinge și pe cei din jur să opteze pentru un stil de viață mai sănătos.

Cauza ortorexiei- necesitatea controlului

Unii medici nu consideră ortorexia nervosa ca pe o afecțiune în sine, ci ca pe o tulburare obsesiv compulsivă manifestată printr-o formă de tulburare alimentară. Alții consideră această fixație pentru hrana sănătoasă ca fiind un simptom parțial al unei tulburări alimentare deja existente. Ca urmare a acestor dificultăți de clasificare a ortorexiei nervosa, aceasta nu este încă inclusă în indexul internațional al afecțiunilor. Așadar, ortorexia în prezent, nu este recunoscută ca tablou clinic de sine stătător.

Printre cauzele posibile, ca și în cazul pacientelor cu anorexie – se numără necesitatea controlului. Prin reglementarea consumului de hrană se recâștigă controlul pierdut în alte aspecte ale vieții. Astfel, se compensează fricile și scăderea încrederii în sine. Cele mai expuse – la fel că și în cazul anorexiei – sunt femeile tinere, deseori educate, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Deseori reușesc să își reducă greutatea corporală în urma unei diete sau în urma unei boli cronice și intră într-un cerc vicios.

Ortorexie: terapie

Ortorexia este tratată ca o tulburare alimentară prin încercarea de a redobândi obiceiuri alimentare sănătoase și încercarea de a regăsi bucuria în consumarea preparatelor alimentare. Cei afectați trebuie să reînvețe să își permită din când în când să consume anumite alimente doar pentru că sunt gustoase, fără a lua în considerare nutrienții. În cazul unei scăderi drastice în greutate, ar putea fi necesară psihoterapia pentru tratamentul ortorexiei nervosa.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități