Ortorexia- obsesia pentru mancarea sanatoasa

Ortorexia- obsesia pentru mancarea sanatoasa

Spre deosebire de persoanele care sufera de anorexie, a caror obsesie se invarte in jurul cantitatii de hrana consumata, in cazul ortorexiei, obiectul obsesiei este calitatea hranei. Si pentru a se asigura ca aceasta corespunde, persoanele care sufera de ortorexie pot petrece ore intregi in fiecare zi, ocupati cu citirea etichetelor si tuturor ingredientelor din hrana consumata. In timp ce unii privesc aceasta problema mai relaxat, altii vad in ea o etapa preliminara a anorexiei sau chiar boala de sine statatoare.

 

Ortorexia nervosa

Aceasta "noua boala" a fost descoperita in anul 1997 de Steven Bratman, medic specialist in medicina alternativa. Acesta a derivat numele din tabloul clinic al cunoscutei tulburari alimentare-anorexia. Tulburarile de alimentatie imbraca adesea doua forme clinice, ambele avand un numitor comun: pacientii sunt preocupati de cantitatea de hrana consumata. Prima forma, anorexia nervosa, se manifesta printr-o reducere drastica a hranei consumate. Cea de-a doua forma, bulimia, se caracterizeaza prin consum exagerat de hrana, intr-un interval scurt de timp, urmat de o serie de masuri pentru eliminarea fortata a alimentelor consumate (varsaturi provocate, adminstrare de laxative, efort fizic exagerat)

 

Ortorexie: alimentatie si simptome

In cazul ortorexiei (orthos= corect; orexis = Apetit), pacientii sunt obsedati de calitatea hranei, dezvoltand o fixatie patologica pentru hrana sanatoasa si evitarea oricaror alimente nesanatoase. Obsesia poate lua o amploare absurda: pacientii petrec ore intregi in fata tabelelor de nutrienti si vitamine pentru fiecare aliment consumat si incearca sa obtina permanent alimente mai sanatoase – chiar daca acest lucru presupune comandarea meiului in Africa, de exemplu.

Ca urmare a acestei preocupari continue- accentuata suplimentar si de scandalurile permanente privind alimentele (ex: acilamida etc.) – sunt eliminate tot mai multe alimente din lista celor consumate, deoarece nu mai corespund caracteristicilor de calitate initiale, deoarece contin ingrediente cancerigene etc. Cei vizati ajung pana la urma sa aiba o diete exclusiv vegana, sa consume numai fructe si legume cumparate din magazinele naturiste sau comandate online.

 

Consecinte

Pe de-o parte se pierde bucuria care ar trebuie sa insoteasca orice masa, pe de alta parte pot aparea simptomele ale malnutritiei, tulburari de concentrare, reducerea performantei generale. Fixatia extrema asupra alimentelor sanatoase poate avea si consecinte sociale, deoarece de cele mai multe ori, cei afectati nu mai pot servi masa impreuna cu ceilalti si insista sa isi aduca mereu propriile preparate. O alta caracteristica a celor afectati de ortorexie este incercarea acestora de a-i convinge si pe cei din jur sa opteze pentru un stil de viata mai sanatos.

 

Cauza ortorexiei- necesitatea controlului

Unii medici nu considera ortorexia nervosa ca pe o afectiune in sine, ci ca pe o tulburare obsesiv compulsiva manifestata printr-o forma de tulburare alimentara. Altii considera aceasta fixatie pentru hrana sanatoasa ca fiind un simptom partial al unei tulburari alimentare deja existente. Ca urmare a acestor dificultati de clasificare a ortorexiei nervosa, aceasta nu este inca inclusa in indexul international al afectiunilor. Asadar, in prezent, nu este recunoscuta ca tablou clinic de sine statator.

Printre cauzele posibile, ca si in cazul pacientelor cu anorexie – se numara necesitatea controlului. Prin reglementarea consumului de hrana se recastiga controlul pierdut in alte aspecte ale vietii. Astfel, se compenseaza fricile si scaderea increderii in sine. Cele mai expuse –la fel ca si in cazul anorexiei- sunt femeile tinere, deseori educate, cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Deseori reusesc sa isi reduca greutatea corporala in urma unei diete sau in urma unei boli cronice si intra intr-un cerc vicios.

 

Ortorexie: terapie

Ortorexia este tratata ca o tulburare alimentara prin incercarea de a redobandi obiceiuri alimentare sanatoase si incercarea de a regasi bucuria in consumarea preparatelor alimentare. Cei afectati trebuie sa reinvete sa isi permita din cand in cand sa consume anumite alimente doar pentru ca sunt gustoase, fara a lua in considerare nutrientii. In cazul unei scaderi drastice in greutate, ar putea fi necesara psihoterapia pentru tratamentul ortorexiei nervosa.
Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste