Oradea, un oraș fermecător și diversificat, unde puteţi descoperi la orice pas o combinație armonioasă între natură și arhitectură impresionantă. Parcul Cetății, ascuns între zidurile medievale, invită la plimbări relaxante într-un cadru natural încântător, oferind o oază de liniște. Arhitectura eclectică a clădirilor istorice din centrul vechi te transportă într-o călătorie în timp. Ceva mai subtil, însă extrem de util în explorarea oraşului, este abordarea sa de tip smart city. Iată cum inovaţia şi istoria se împletesc într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din România.
Puțină istorie a Oradiei
Oradea, oraşul înfloritor situat pe malul râului Crişul Repede, a avut, încă din secolul al XI-lea, un rol coalizator, în jurul mănăstirii ridicate la comanda regelui maghiar Ladislau, înainte de anul 1100. Aceasta urma să devină un important centru religios catolic, dar şi politic şi economic. Atestată documentar în anul 1113 ca Civitas Varadiensis, într-o diplomă a abației benedictine din Zobor, Oradea s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, primind privilegii ce i-au permis fortificarea, dezvoltarea economică şi drepturi sporite pentru locuitori.
Arhitectura orașului a fost influențată de stilurile baroc și renascentist, iar numeroase clădiri impresionante au fost construite începând cu secolul al XVII-lea. Începând cu această perioadă, Oradea a devenit un centru comercial vital datorită poziției sale strategice la granița cu Transilvania. Oradea a jucat un rol semnificativ în relaţia cu Imperiul Habsburgic, fiind un punct important în lupta pentru independența regiunii.
În istoria recentă, Oradea suferă schimbări impuse de regimul comunist, prin popularea şi industrializarea forţată. Începând cu anii 2000, însă, oraşul trece printr-o nouă renaştere, în care palatele baroce şi art nouveau sunt restaurate, administraţia oraşului se inspiră din modele de succes internaţionale şi implementează concepte de tip smart city, benefice atât pentru locuitori, cât şi pentru turiştii care se simt bineveniţi şi se pot plimba relaxaţi, admirând patrimoniul cultural şi architectural, dar şi cafenelele, restaurantele, parcurile, râul Criş şi natura surprinzătoare.
Cetatea Oradiei
Cetatea Oradiei a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XI-lea, pentru a proteja mănăstirea cu hramul Sfintei Fecioare Maria. La început, fortificația era alcătuită dintr-un val de pământ, întărit cu palisadă și cu turnuri de lemn.
Secolele XIV – XV au constituit o perioadă înfloritoare pentru cetatea Oradiei. A fost reconstruită în formă heptagonală, având două turnuri ce protejau poarta. Spre deosebire de cetatea Alba Iulia, construită în stil Vauban, Cetatea Oradea este realizată în stil flamand, cu influențe italiene, bazându-se pe planurile mai multor arhitecți italieni.
Cetatea era protejată de un șanț cu o adâncime de peste 5 metri, plin cu apă termală, care nu îngheța. Astăzi, după restaurare, şanţul este transformat într-un splendid parc, unde vă puteţi plimba şi puteţi admira natura renăscând.
Reprezentative pentru stilul arhitectural flamand al Cetății Oradiei sunt cele 5 bastioane: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul şi Bastionul Roșu. Vizitaţi Muzeul oraşului Oradea (MoO), găzduit în clădirile cetăţii.
Cele mai importante obiective turistice din Oradea
Palatul „Vulturul Negru” este cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania în stilul constructiv secession. Palatul a fost construit între 1907 și 1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezsö Jakob. Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, formată din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.
Oradea este înţesată de palate construite şi decorate în stiluri Art Nouveau-Secession, Rococo, Baroc sau Clasic, impecabil reabilitate în ultimii ani. Dintre ele, enumerăm doar o mică parte: Palatul Rimanóczy, construit în stil eclectic, ce cuprinde inclusiv o loggia centrală compartimentată, la etajul al doilea, de inspirație gotic-venețiană; Palatul Stern, situat pe Strada Republicii, construit între anii 1904-1906, în stil Lechner; Palatul Moskovits, proiectul din 1905 care îi aparține arhitectului Rimanoczy Kalman jr. este unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului secession; Palatul Baroc, ce a adăpostit până în 2006 Muzeul Țării Crișurilor, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României, ridicat între anii 1762 și 1777. Casa Darvas-La Roche, unică prin frumuseţe şi modernitate, a fost construită în stil Art Nouveau-Secession între anii 1909 şi 1912 și găzduiește acum cel mai nou muzeu din oraș: Muzeul Art Nouveau.
Dintre clădirile religioase de o frumuseţe deosebită şi unicitate la noi în ţară amintim: Palatul episcopiei greco-catolice construit în anul 1903, în stil renascentist cu elemente de baroc și rococo şi Biserica cu Lună, o biserică creștin-ortodoxă, construită între anii 1784-1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 3 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour