Natura ca factor terapeutic

Natura ca factor terapeutic

Beneficiile petrecerii timpului în natură sunt multiple, iar cercetările ne arată că acestea se regăsesc în plan fizic și psihic, atât la copii cât și la adulți. Natura are un impact pozitiv asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor și chiar un rol terapeutic în anumite probleme de sănătate mintală (anxietate, depresie), prin creșterea reglării emoționale și a sentimentului de sens în viață. 

Iată pe scurt câteva beneficii ale petrecerii timpului în natură:

  1. Îmbunătățirea abilităților cognitive, mai ales a atenției și capacității de a rezolva probleme;
  2. Creșterea emoțiilor plăcute, a sentimentului de fericire și a stării de bine;
  3. Interacțiuni sociale pozitive, atitudine cooperantă, comportamente prosociale;
  4. Sentimentul de sens al vieții personale, de scop în viață, de a fi parte a unui întreg.

Dar trăiesc la oraș! Cum pot folosi în beneficiul meu puterea vindecătoare a naturii? Iată câteva lucruri eficiente și validate de către cercetători în domeniu, pe care le puteți face chiar și atunci când mediul de trai este unul urbanizat sau puternic modificat:

  • Priviți pe geam! Gestul simplu de a privi pe fereastră înspre zonele verzi (un colț de parc sau coroanele copacilor înfloriți), timp de 40 de secunde, contribuie la relaxarea privirii și la creșterea capacității de concentrare a atenției.
  • Ascultați sunetele naturii – fie că e vorba de valurile care se sparg de stânci, de ropotul ploii sau ciripituri. Ascultarea acestora contribuie la combaterea stresului și creșterea abilităților cognitive – iar internetul oferă o abundență de melodii.
  • Priviți imagini sau videoclipuri cu peisaje, animale sau elemente ale naturii, atunci când nu aveți posibilitatea de a vă plimba în natură. Vizionarea unor videoclipuri contribuie la echilibrarea emoțională și la creșterea capacității de a reflecta constructiv asupra problemelor vieții.
  • Petreceți în natură cel puțin 2 ore pe săptămână. Puteți distribui acest timp dedicat naturii în zile diferite (20 de minute pe zi) sau puteți profita de o zi însorită pentru o plimbare mai lungă.
  • Cultivați conectarea la natură. Aceasta reprezintă mai degrabă o atitudine, adică un mod incluziv de a gândi asupra sinelui și naturii, un sentiment de a fi unul cu natura, de a putea aprecia inteligența lumii naturale și de a conștientiza forța vitală pe care tot ceea ce este viu o împarte. Încurajați-vă și copiii să privească astfel prezența lor în lume!
  • Păstrați sentimentul de conectare la natură chiar și atunci când lucrați. Aduceți în spațiul de lucru plante în ghivece, terarii sau acvarii, și luați mici pauze pentru a le îngriji, sau doar pentru a le admira.

Diana Amza, psihoterapeut

Diana Amza, Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 măsuri cu efect calmant...
Este normal să ne enervăm din când în când. Deseori sunt doar nimicuri care reușesc să ne scoată din...
Citeste
Consultul creierului și al nervilor
Dacă am uni nervii corpului uman, am putea înconjura de zece ori pământul. Și fără a lua în consider...
Citeste
Mica diferență din creierul uman
Despre creierul umanChiar le este bărbaților imposibil să asculte? Chiar au femeile probleme cu parc...
Citeste
Alege farmacia
Comandă