https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Năsturelul - o plantă pentru viață lungă

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 07 Jun. 2018
Năsturelul - o plantă pentru viață lungă


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Năsturelul (Nasturtium officinalis), năsturașul sau cresonul de fântână este o plantă din familia cruciferelor, care crește în mod spontan în locurile cu multă umezeală.

Frunzele și lăstarii tineri de năsturel se recoltează primăvara, din martie până în luna mai. Se consumă sub formă de salată sau de suc obținut din stoarcerea plantei. Năsturașul are gust plăcut, aromat și ușor picant, chiar asemănător cărnii.

Pentru consum se folosește doar planta verde, proaspătă. Substanțele active din năsturel se distrug prin uscare, de aceea se recomandă consumul de plantă proaspătă.

Efectele benefice ale năsturelului

Năsturelul are proprietăți antiscorbutice (conținut ridicat de vitamina C), vitaminizante și remineralizante. De asemenea, este un depurativ deosebit, fiind o valoroasă plantă detoxifiantă utilizată în curele de primăvara. 

Năsturașul aduce astfel beneficii importante persoanelor care suferă de astenie, oboseală cronică, afecțiuni ale ficatului, boli de piele (acnee, eczeme, dermatite diverse), diabet zaharat, stază limfatică, edeme, convalescență după diferite boli.

Năsturelul crește durata vieții

Năsturelul este atât o sursă bogată de vitamine și minerale (acid folic, vitaminele A,B,C și E, fier, calciu, zinc), proteine, cât și o sursă de antioxidanți valoroși precum: glucobrasicina, luteina, betacaroten, flavonoide și acizi hidroxicinamici (aldehida cinamică).

Este o plantă săracă în calorii și are un rol important în controlul greutății.

Năsturelul prezintă in vitro o activitate antioxidantă importantă. Antioxidanții scad riscul de boli și prelungesc durata vieții. Un bol plin de năsturel (aproximativ  80g năsturel) oferă una din cele cel puțin 5 porții de fructe și legume necesare zilnic pentru sănătate. Năsturelul este recomandat de US Departament of Health and Human Services  ca adjuvant pentru scăderea riscului multor afecțiuni cronice.

Năsturelul scade riscul de cancer

Aportul crescut de legume crucifere (varza, conopida, broccoli) este asociat cu scăderea riscului de cancer în general, și în special al cancerului mamar și de prostată.

Năsturelul fiind o plantă din familia crucifere, a făcut și el obiectul multor cercetări științifice.

Este o plantă bogată în derivați glucozinolați: fenetil izotiocianat (PEITC) și metilsulfinilacil izotiocianati (MEITC), care au efecte anti-cancer dovedite științific. Năsturelul conține, ca și scorțișoara, acizi hidroxicinamici iar aldehida cinamică este cunoscută în prezent ca un agent terapeutic promițător în melanom (un tip de cancer de piele cu evoluție agresivă).

Consumul zilnic de năsturel a fost asociat cu reducerea  semnificativă a lezării AND-ului- lezarea AND-ului fiind un eveniment important în evoluția cancerului.

S-au observat efecte benefice ale năsturelului  în toate cele trei etape al carcinogenezei (inițiere, proliferare, metastază) în mai multe studii realizate pe cancerul de colon, cancerul de sân și prostată. Administrarea de năsturel la fumători a condus la inhibarea activității unui carcinogen cheie din tutun.

Năsturelul este cea mai bogată sursă naturală de fenetil izotiocianatul (PEITC). Sute de cercetări  publicate în toată lumea arată ca fenetil izotiocianatul (PEITC), care îi dă năsturelului gustul piperat, are proprietăți anti-cancer, poate încetini creșterea celulelor canceroase și chiar le poate ucide, rezultate dovedite în studiile de laborator și în cele experimentale pe animale.

 

hrana sanatoasa


 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități