Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa

Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa

In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem in prezent, cu nenumaratele mijloace de transport a redus semnificativ miscarea regulata si sportul. Toate acestea in conditiile in care este cunoscut faptul ca activitatea fizica este deosebit de importanta pentru sanatate si pentru evitarea bolilor civilizatiei.

Alimentarea celulelor corpului cu oxigen si glucoza trebuie asigurata in mod continuu. In timpul efortului fizic, corpul arde energie suplimentara fata de necesarul de baza. De aceea creste circulatia sangelui, inima pompeaza mai mult sange prin sistem / unitatea de timp. Metabolismul se mentine la nivel inalt timp de cateva ore. In plus, este intarita musculatura, iar probabilitatea infectiilor scade. Miscarea practicata in mod regulat creste speranta de viata, scade riscul imbolnavirii de cancer, intareste sistemul circulator si previne aparitia bolilor aparatului locomotor si a coloanei cum ar osteoporoza. Sportul combate proasta dispozitie si este benefic inclusiv pentru materia cenusie.

Incepeti treptat

 

Incepatorii, persoanele cu suferinte mai vechi sau cu factori de risc (exces de greutate, diabet, sedentari, cei cu hipertensiune, fumatorii sau cei cu valori mari ale grasimii in sange) ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe activitatile sportive. Antrenamentele trebuie sa inceapa lent iar efortul trebuie sa creasca treptat. Intervalele optime pentru activitatile sportive sunt de 20-40 de minute, de 3-4 ori pe saptamana. Evitati extenuarile-  sportul ar trebuie sa fie o activitate placuta si nu un chin. Factorul starii de bine asigura rezistenta, in special la inceput.

 

Alimentatia si hidratarea

 

Dupa sport este importanta inlocuirea cu apa minerala a cantitatii de lichide pierdute prin transpiratie. In conditii de caldura, cresteti consumul de apa. Alimentatia trebuie sa contina cat mai putine grasimi, sa fie bogata in carbohidrati si fibre. Este important ca sportul sa fie practicat si odata cu inaintarea in varsta, prin adaptarea acestuia la posibilitati, acordand atentie si diversificarii  (anduranta, forta, flexibilitate, coordonare). In cazul in care va aflati sub tratament medicamentos, solicitati medicului o recomandare cu privire la aspectele pe care trebuie sa le respectati.

Planificarea pauzelor de odihna

De regula, dupa sport se instaleaza o senzatie placuta de oboseala. Pentru a permite corpului sa se odihneasca, trebuie sa acordati atentie somnului suficient si recuperarii. In special dupa un antrenament intens, vi se recomanda realizarea catorva exercitii de intindere pentru relaxarea musculaturii. In cazul in care sunteti raciti, simtiti o durere in membre, aveti gripa sau febra sau suferiti de o orice alta afectiune acuta, suspendati activitatile sportive. Reluati-le apoi treptat, lent printr-un ritm in crestere. Pentru a evita accidentarile, la inceputul fiecarui antrenament ar trebui sa respectati faza de incalzire, pentru a pregati musculatura si sistemul circulator pentru efortul care va urma. In cazul in care, in ciuda acestei masuri preventive, suferiti o accidentare, aceasta trebuie sa se vindece complet. Nu continuati antrenamentele dupa o accidentare. Solicitati sfatul unui doctor.

 

Adaptare la clima si mediu

 

Imbracamintea trebuie sa fie adecvata, eficienta si sa permita o buna circulatie a aerului.

  • La altitudini mari: tineti seama de rezistenta mai scazuta la efort.
  • In conditii de temperaturi scazute: imbracaminte groasa, de protectie impotriva vantului, permeabilitate a umiditatii inspre exterior (transpiratie).
  • In conditii de temperaturi inalte: imbracaminte adecvata, consum sporit de lichide
  •  
  • In conditii de poluare (ex: smog, valori crescute ale ozonului in timpul verii): reducerea antrenamentelor, planificarea activitatilor sportive la orele diminetii sau serii. In cazul alergiilor la polen, desfasurati antrenamentele in interior.

Miscarea zilnica

 

Activitatile sportive nu sunt neaparat legate de un sport anume. Puteti obtine rezultate adecvate si altfel: folositi treptele in locul liftului, strabati pe jos sau cu bicicleta drumurile pentru micile obligatii zilnice, lasati mai des masina in parcare, luati autobuzul si coborati cu 2-3 statii inainte. Efectele vor fi benefice pentru sanatatea dvs.! Persoanele care desfasoara o activitate fizica in mod regulat sunt mai rezistente la efort, se simt mai bine, arata mai bine si au conditie mai buna. Sportul este si mai distractiv daca este practicat cu alti amatori, in grupe sau asociatii. Nu aveti nimic de pierdut, incercati!

Sa fii mereu in forma inseamna sa fii sanatos. De aceea specialistii Alphega vin in ajutorul tau cu sfaturi numai bune de pus in practica atunci cand faci miscare.

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre cat de importanta este miscarea.

 

Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Planul de antrenament pentru un maraton
Pentru corp, maratonul reprezinta atingerea unor performante maxime.  Pentru aceasta este nevoi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă