Alege farmacia

Mierea – alimentul medicament

Mierea – alimentul medicament

Descoperirile arheologice atestă forme de apicultură vechi de peste 4500 de ani, iar civilizațiile antice utilizau mierea pentru tratarea rănilor şi a afecțiunilor gastrointestinale. Mierea de albine este majoritar compusă din fructoză, glucoză şi maltoză, care îi conferă gustul dulce, natural. Urmează apa, în proporție de aproximativ 17%, minerale, precum fier, calciu, fosfat, potasiu și magneziu, dar şi vitamine ca B2, B3, B5, acid folic (B9), C şi K şi aminoacizi, aproximativ 2,5-3%.  Beneficiile pe termen lung, pentru sănătate, datorate efectelor sale antioxidante, antimicrobiene și calmante o transformă într-un aliment de bază, ce poate înlocui cu succes alte tipuri de îndulcitori.

Mierea şi beneficiile pentru sănătate:

Infecții virale şi bacteriene. Mierea este un agent natural antibacterian și antimicrobian. Conține peroxid hidrogen și glucoză oxidază, putând anihila şi bloca creşterea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare. Inhibina – substanță cu acțiune bactericidă, pinocembrina, un antibiotic termostabil si acidul cafeic inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a virusurilor. Conținutul fenolic în miere este responsabil pentru efectul antiinflamator. Studiile au demonstrat că mierea crește limfocitele T și B, generează celule killer naturale şi intensifică răspunsurile sistemului imunitar.

Tuse şi astm. Mierea poate calma tusea şi dilata bronşiile, fiind un real ajutor, mai ales în cazul copiilor mici, cu vârsta de peste un an, pentru a se evita tratamentul medicamentos. Efectele sale antimicrobiene şi antiinflamatoare au fost observate în cadrul unui studiu de mici dimensiuni, în care copiilor le-a fost oferit 90 ml de lapte cu 10 ml de miere, seara, înainte de culcare, ameliorând tusea celor mici.

Afecțiuni gastrointestinale. Mierea, în cantități mici şi alături de apă sau soluții de rehidratare poate trata diareea, datorită proprietăților sale antibacteriene şi antivirale. Mierea de manuka are efecte şi asupra Helicobacter pylori, o bacterie care cauzează ulcer gastric sau gastrită.

Afecțiuni cardiace. Acetilcolina, o altă substanță importantă constituie un compus al nitrogenului, care are efecte benefice asupra activității cardiace, reuşind să reducă frecvența cardiacă şi tensiunea, să dilate vasele coronariene şi să protejeze cordul.

Afecțiuni cutanate. Mierea contribuie la tratarea rănilor şi a arsurilor superficiale, datorită proprietăților sale antibacteriene şi antiinflamatoare. De asemenea, mierea este acidă, ajutând la eliberarea de oxigen din rană și la vindecare, prin aplicarea unui strat subțire pe zona afectată.

Stres oxidativ, îmbătrânire şi afecțiuni ale creierului, cancer. Compușii fenolici ai mierii sunt factorul principal responsabil pentru activitatea sa antioxidantă. S-a observat că mierea mai întunecată are o valoare mai mare de antioxidant, fiind mai bogată în substanțe active, ce interacționează cu lipidele și componentele proteice din membranele celulare, încetinind îmbătrânirea celulară. Mierea produce apoptoza în multe tipuri de celule canceroase prin depolarizarea membranei mitocondriale, proces utilizat şi în chemoterapie.

 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă