Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mesele festive fără sare - condimentați cu ierburi și mirodenii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Mesele festive fără sare - condimentați cu ierburi și mirodenii

Inima nu iubeşte „sarea în bucate”. Dacă un consum moderat de sare este esenţial pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului nervos şi muscular, dietele bogate în sodiu pot provoca creșterea tensiunii arteriale, a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral şi boli renale. Cum împăcăm tradiţiile culinare de Crăciun şi Anul Nou cu exigenţele unui regim hiposodat, bucurându-ne, totuşi, de savoarea preparatelor?

Ierburi şi mirodenii în loc de sare

Preparate precum sarmale, friptura de porc, pui, curcan sau peşte ori chiar şi o salată de crudităţi pot beneficia de arome neaşteptate şi un gust delicios prin adăugarea de condimente.

1. Piper – negru, roşu, roz, verde sau alb, piperul este cu atât mai savuros cu cât este utilizat mai proaspăt. Fiecare varietate de culoare are aroma sa unică, aşadar, un sos de piper verde nu va fi niciodată la fel cu praful de piper negru presărat deasupra mâncărurilor. În plus, piperul are proprietăţi antiinflamatoare.

2. Ardei iute – pentru un gust uşor înţepător, un efect de încălzire aproape instant şi bună-dispoziţie, utilizaţi fulgi sau mixuri pe bază de ardei iute. Se potriveşte de minune la mâncăruri gătite, peşte sau paste.

3. Ceapă şi usturoi – în mod special în formă uscată, oferă un plus de aromă aproape oricărei rețete, aceasta fiind mai puternică decât atunci când ceapa şi usturoiul sunt crude, dar şi lipsită de mirosul neplăcut. Atenţie! Alegeţi produse cu denumiri de tip „fulgi/pulbere de ceapă/usturoi”, şi nu „sare de/cu ceapă/usturoi”.

4. Ierburi proaspete sau uscate precum pătrunjel, mărar, busuioc, oregano, măghiran, rozmarin, cimbru, tarhon ori mentă – conţin vitamine, minerale, compuşi polifenolici şi uleiuri volatile. Pe lângă aromele delicate dar puternice pe care le conferă preparatelor de sărbătoare, ierburile au proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, de calmare a mucoasei gastrice, optimizând digestia şi eliminând senzaţia de balonare.

5.  Scorţişoară, nucşoară, turmeric şi ghimbir – utilizate ca pulbere, rase sau mărunţite – conferă atât preparatelor sărate, cât şi celor dulci o savoare unică, de sărbătoare. Ghimbirul şi turmericul sunt uşor sărate, înţepătoare şi excelente pentru sosuri. Scorţişoara şi nucşoara se potrivesc la fripturi, ouă şi reţete cu orez.

Evitaţi sosurile gata preparate, sosul de soia, cuburile cu gust de legume sau carne, mixurile de condimente cu sare de tip „vegeta”, semi-preparatele. Toate acestea au cantităţi mari de sare, pentru a da un gust mai bun mâncărurilor. De asemenea, înlocuitorii de sare nu reprezintă o soluţie pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau renale, întrucât conţin alte substanţe ce pot fi periculoase. 

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități