Noile prevederi UE în materie de siguranța bagajelor de mână pentru calatoriile cu avionul, care se aplică și zborurilor internaționale pot da naștere la interpretări, în special când vine vorba de ce ai voie în bagajul de mână, mai ales în cazul medicamentelor.
Controlul medicamentelor la check-in
Pentru a evita problemele la check-in, rețineți următoarele: pentru siguranța pasagerilor de zbor împotriva riscurilor pe care le-ar putea prezenta lichidele explozive, Uniunea Europeană a emis noi prevederi de siguranță care se aplică începând de la 6 noiembrie 2006 în toate aeroporturile din UE dar și din Norvegia, Islanda și Elveția. Pentru toate zborurile care încep în UE – inclusiv cele domestice – lichidele sunt permise numai în cantități mici. Dacă nu sunteți siguri ce aveți voie să luați în bagajul de mână, este recomandat să verificați regulamentele companiei aeriene sau ale aeroportului.
Grupa lichidelor cuprinde:
- Parfumuri
- Spume
- Deodorant
- Geluri
- Spray-uri și șampoane
- Loțiuni și creme
- Paste incl. pastă de dinți
- Uleiuri, rimel
- Băuturi și supe
- Siropuri etc.
Pentru aceste produse se aplică următoarele prevederi:
- Toate recipientele cu un volum care nu depașesc 100 ml, trebuie ambalate în pungi transparente resigilabile.
- Este permisă o pungă pentru fiecare pasager.
- Punga trebuie să fie închisă.
- Medicamentele și hrana specială (ex. hrană pentru bebeluși) necesare la bord, în timpul zborului, pot fi transportate și fără o pungă de plastic. Și aceste articole trebuie prezentate de controlul de securitate la îmbarcare.
Marcarea medicamentelor
Dat fiind faptul că întârzierile nu pot fi excluse, nu uitați să includeți în bagaje și o doză de medicamente pentru situațiile de urgență. Toate ambalajele de medicamente trebuie să fie prevăzute cu numele pacientului și informațiile individuale referitoare la dozaj. Acestea sunt, de regulă, inscripționate în farmacie odată cu achizitionarea. Dacă aveți neclarități, consultați farmacistul. Totuși, anumite medicamente interzise în avion nu pot fi transportate deloc sau necesită documente suplimentare, așa că este recomandat să verificați regulamentele înainte de călătorie.
Nu uitați pașapoartele de medicamente
Pentru medicamentele eliberate numai cu rețetă, se recomandă să aveți la îndemână un pașaport de medicamente în care să fie mentionațe numele, ingredientele și dozarea.
Pentru medicamentele care intră în categoria anestezicelor, există un formular special care trebuie completat și parafat de medic. Medicamentele trebuie păstrate la rece și ferite de umiditate, inclusiv în bagajele de mână.
În special pacienții care suferă de diabet trebuie să ia în considerare schimbările de fus orar atunci când dozează administrarea medicamentelor și când pun deoparte doza necesară în bagajul de mână.
Când câlâtoriți spre vest, ziua se prelungește, iar în funcție de diferențele orare, doza de insulină trebuie să fie mai mare: spre exemplu pentru o diferență orară de 6 ore, este nevoie de 6/24 (25%) mai multă insulină. Atunci când călătoriți spre est, regula se aplică în sens invers. De asemenea, este practic dacă includeți în bagajul de mână un aparat de măsurare a insulinei și un set de urgență în caz de hipoglicemie. Cantitatea suplimentară de glucoză în bagajul de mână este de la sine înțeleasă.
Produse cosmetice și produse fără rețetă
Articolele Duty-free care sunt achiziționate din aeroporturile din cadrul UE sau de la bordul aeronavelor pot fi transportate în plase transparente, în masura în care chitanța de cumpărare este din aceeași zi. Articolele sunt sigilate în unitățile care le comercializează.
În SUA se aplică în prezent condiții speciale pentru achizitiile din Duty-free.
Persoanele care în trecut au mai întâmpinat probleme în legatură cu medicamentele din bagajul de mână, ar trebui să le declare în prealabil, cel tarziu la check-in.