https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Medicamente in bagajul de mana

27 Jul. 2016

Noile prevederi UE in materie de siguranta a bagajelor de mana pentru calatoriile cu avionul, care se aplica si zborurilor internationale pot da nastere la interpretari, in special cand vine vorba de medicamente.

Controlul medicamentelor la check-in

Pentru a evita problemele la check-in, retineti urmatoarele: pentru siguranta pasagerilor de zbor impotriva riscurile pe care le-ar putea prezenta lichidele explozive, Uniunea Europeana a emis noi prevederi de siguranta care se aplica incepand de la 6 noiembrie 2006 in toate aeroporturile din UE dar si in Norvegia, Islanda si Elvetia. Pentru toate zborurile care incep in UE –inclusiv cele domestice – lichidele sunt permise numai in cantitati mici.

Grupa lichidelor cuprinde:

 • Parfumuri
 • Spume
 • Deodorant
 • Geluri
 • Sprayuri si sampoane
 • Lotiuni si creme
 • Paste incl. pasta de dinti
 • Uleiuri, rimel
 • Bauturi si supe
 • Siropuri etc.

Pentru aceste produse se aplica urmatoarele prevederi:

 • Toate recipientele cu un volum care nu depaseste 100ml trebuie ambalate in pungi transparente resigilabile.
 • Este permisa o punga pentru fiecare pasager.
 • Punga trebuie sa fie inchisa .
 • Medicamentele si hrana speciala (ex. hrana pentru bebelusi) necesare la bord in timpul zborului pot fi transportate si fara o punga de plastic. Si aceste articole trebuie prezentate de controlul de securitate la imbarcare.

Marcarea medicamentelor

Dat fiind faptul ca intarzierile nu pot fi excluse, nu uitati sa includeti in bagaje si o doza de medicamente pentru situatiile de urgenti. Toate ambalajele de medicamente trebuie sa fie prevazute cu numele pacientului si informatiile individuale referitoare la dozaj. Acestea sunt de regula inscriptionate in farmacie, odata cu achizitionarea. Daca aveti neclaritati, consultati farmacistul.

Nu uitati pasapoartele de medicamente

Pentru medicamentele eliberate numai cu reteta, se recomanda sa aveti la indemana un pasaport de medicamente in care sa fie mentionate numele, ingredientele si dozarea.

Pentru medicamentele care intra in categoria anestezicelor, exista un formular special care trebuie completat si parafat de medic. Medicamentele trebuie pastrate la rece si ferite de umiditate inclusiv in bagajele de mana.

In special pacientii care sufera de diabet trebuie sa ia in considerare schimbarile de fus orar atunci cand dozeaza administrarea medicamentelor si cand pun deoparte doza necesara in bagajul de mana.

Cand calatoriti spre vest, ziua se prelungeste, iar in functie de diferentele orare, doza de insulina trebuie sa fie mai mare: spre exemplu pentru o diferenta orara de 6 ore, este nevoie de  6/24 (25%) mai multa insulina. Atunci cand calatoriti spre est, regula se aplica in sens invers.

De asemenea, este practic daca includeti in bagajul de mana un aparat de masurare a insulinei si un set de urgenta in caz de hipoglicemie. Cantitatea suplimentara de glucoza in bagajul de mana este de la sine inteleasa.

Produse cosmetice si produse fara reteta

Articolele Duty-free care sunt achizitionate din aeroporturile din cadrul UE sau de la bordul navelor pot fi transportate in plase transparente in masura in care chitanta de cumparare este din aceeasi zi. Articolele sunt sigilate in unitatile care le comercializeaza.

In SUA se aplica in prezent conditii speciale pentru achizitiile din duty-free.

Persoanele care in trecut au mai intampinat probleme in legatura cu medicamentele din bahajul de mana, ar trebuie sa le declare in prealabil, cel tarziu in momentul de check-in.

Comunități