Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Laptele de soja- o alternativa sanatoasa?

06 Apr. 2016
Laptele de soja- o alternativa sanatoasa?

De la bautura traditionala, consumata de mii de ani in China, laptele de soia a ajuns sa fie la moda printre cei bogati si frumosi, respectiv la Hollywood, unde celebritatile isi comanda cate cu Double-Espresso-Shot cu lapte de soia sarac in grasimi. Pe langa avantajul reprezentat de valoarea calorica redusa, laptele de soia este bogat in nutrienti. In plus, pentru vegani si persoanele cu intoleranta la lactoza, laptele de soia inlocuieste cu succes laptele animal.

Laptele de soia: valori nutritive si calorii

Laptele de soia este sanatos- chiar si in comparatie directa cu laptele de vaca. Continutul de proteine este relativ mare in cazul ambelor bauturi, insa proteina din soia este mai valoroasa biologic deoarece poate fi valorificata de organismul uman intr-un raport 1:1. In plus, laptele de soia nu contine colesterol.

Laptele de soia este recomandat si in timpul dietelor. Continutul de grasime este de 2,2 grame, mai mic decat cel al laptelui integral (3,5 grame), iar grasimea din laptele de soia este calitativ mai buna, deoarece consta in special din grasimi nesaturate. In plus, prin soia se creeaza legaturi intre anumite enzime care descompun carbohidrati. Și cand vine vorba despre continutul de vitamine, laptele de soia intrece laptele de vaca: de patru ori mai multi acizi folici, saponine si flavonoide. In stare naturala, laptele de soia nu contine vitamina B12, fiind uneori adaugata artificial.

Cea mai importanta proprietate a laptelui de soia este cu siguranta lipsa lactozei, fapt deosebit de apreciat in randul persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Singurul dezavantaj al laptelui de soia este continutul redus de calciu, comparativ cu laptele de vaca. Datorita faptului ca laptele de soia este consumat de tot mai multe persoane ca alternativa la laptele animal, s-a inceput imbogatirea bauturilor de soia cu calciu suplimentar.

Critica adusa laptelui de soia

In ciuda tuturor proprietatilor pozitive pe care la detine, exista voci care critica aceasta bautura. Astfel, in anul 2004 a fost publicat un studiu britanic din care ar fi reiesit efectul pe care laptele de soia il are asupra fertilitatii masculine. Insa aceasta concluzie nu a fost sustinuta si de alte studii ulterioare.

Este insa cunoscut faptul ca laptele de soia poate provoca alergii. Proteina din soia este asociata cu alergii alimentare. In special in cazul persoanelor care sufera de alergie la polen de mesteacan, sunt posibile alergii incrucisate in cazul consumului de lapte de soia.

Origine si procesare

Se pare ca laptele de soia a fost descoperit in anul 164 i.Chr. in dinastia chineza Han, de unde s-a raspandit cu repeziciune peste tot in Asia. Laptele de soia este folosit si ca bautura in sine, dar si ca materie prima pentru pregatirea tofu si a iaurtului de soia.

Laptele de soia a inceput sa devina popular in Europa doar in anii recenti, fiind apreciat pentru proprietatile sanatoases si pentru lipsa lactozei. In prezent, multe cafenele au in meniuri specialitati cu lapte de soia.

Pregatiti laptele de soia la Dvs. acasa

In mod traditional, laptele de soia era pregatit din boabe de soia inmuiate, macinate si amestecate cu apa. In final, masa obtinuta era fiarta, presata si strecurata. In prezent, bautura este pregatita cu o intreaga tehnologie, asemanatoare celei folosita pentru produsele lactate, cu ajutorul boabelor de soia decorticate.

Cu toate acestea, laptele de soia poate fi pregatit si acasa, printr-o metoda care seamana cu procesul traditional. Puneti la inmuiat peste noapte, 100 grame de boabe de soia in apa. Adaugati a doua zi 1/3 litri apa si maruntiti amestecul cu ajutorul unui mixer, pana obtineti o pasta. In final, turnati amestecul intr-o oala mare si adaugati 2/3 litri apa si aduceti totul la fiert. Lasati amestecul sa fiarba timp de 10 minute.

Intre timp, asezati o bucata de tifon curat intr-o strecuratoare. Turnati apoi amestecul racit prin tifon si adaugati ¼ litri apa rece. Dupa racire puteti consuma laptele de soia obtinut acasa.

Comunități