https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Kava Kava – Radacina din Marea Sudului

09 Feb. 2017
Kava Kava – Radacina din Marea Sudului

Kava Kava este un extract de plante cu originea în Marea Sudului, unde este popular datorită efectelor benefice pe care le are asupra sănătății, și care sunt foarte asemănătoare valerianei: efecte calmante împotriva stărilor de anxietate. Până în anul 2002, Kava Kava era disponibil ca relaxant cu efect mediu. Însă în prezent, medicamentele și preparatele obținute din rădăcină de Kava Kava sunt disponibile numai cu rețetă, datorită efectelor secundare puternice, fiind în general interzise.

Ce este Kava Kava?

Kava Kava este un extract obținut din planta Piper methysticum, care este cultivată în spațiul oceanului Pacific. Kava Kava are forma unui arbust cu o înălțime de câțiva metri, a cărui rădăcină este zemoasă. Kava Kava este folosit ca relaxant natural de peste 3000 de ani, fiind prezent încă în ritualurile religioase și parte importantă a tradițiilor locului.

În principal bărbații sunt cei care consumă băutura obținută din praful rădăcinii de Kava Kava, datorită efectului relaxant pe care îl are asupra mușchilor. Efectul calmant al băuturii poate induce somnul. Pentru pregătirea băuturii din praful obținut din rădăcină de Kava Kava, praful este amestecat cu apă sau alcool. Extractul poate fi obținut și prin mestecarea rădăcinii în stare proaspătă.

Ca supliment alimentar, Kava Kava este disponibil sub formă de capsule. Se pare că extractul de Kava Kava nu provoacă dependență și a fost folosit cu succes în tratarea dependențelor de alcool.

Ce efect are Kava Kava?

Spre deosebire de valeriană și sunătoare, Kava Kava are un efect de amortizare asupra stării de spirit și este folosit împotriva stărilor de anxietate.

Cele mai frecvente utilizări sunt împotriva stărilor de neliniște, de tensiune și de anxietate, dar și pentru îmbunătățirea stării mentale generale. Rădăcinii de Kava Kava i se atribuie efecte relaxante la nivelul mușchilor.

Dozarea și administrarea de Kava Kava

Efectul propriu-zis al Kava Kava se datorează pironelor din rădăcină și care sunt compuși cu oxigen. Singurul dezavantaj al pironelor din Kava Kava și motivul lipsei studiilor efectului acestora este solubilitatea aproape inexistentă în apă. Astfel, preparatele naturale Kava Kava sunt produse fie cu ajutorul etanolului și a apei, fie a acetonei și a apei

Kava Kava nu trebuie administrat pe o perioadă mai lungă de 12 săptămâni. Doza zilnică nu trebuie să depășească o cantitate de 120mg Kava Kava – doza recomandată. Se recomandă atenție sporită în administrare. Evitați consumul de preparate Kava Kava în timpul sarcinii, în timpul alăptării dar și dacă suferiți de afecțiuni ale ficatului.

Efectele secundare ale Kava Kava

La fel ca în cazul celor mai multe produse, efectele secundare sunt posibile și în cazul consumului de preparate cu Kava Kava. Printre cele mai des menționate efecte secundare, amintim problemele hepatice, care au condus și la interzicerea comercializării acestora. Cu toate acestea, efectele secundare nu au fost niciodată demonstrate, se recomandă însă evitarea preparatelor cu Kava Kava în cazul în care suferiți deja de afecțiuni ale ficatului.

Efectele secundare se pot manifesta și prin tulburări la nivel gastro-intestinal, inflamații, iritația pielii etc. Cu toate acestea, în cazul administrării corespunzătoare, efectele secundare pot fi evitate.

Probleme cu Kava Kava

Preparatele din Kava Kava au fost considerate timp îndelungat ca fiind inofensive, deoarece studiile clinice nu indicaseră efecte secundare alarmante. Cu toate acestea, s-au înmulțit numărul rapoartelor cu privire la cazuri izolate de efecte secundare îngrijorătoare, care indicau probleme hepatice în rândul persoanelor care consumaseră preparate cu Kava Kava, fapt care a condus la impunerea unei interdicții în anul 2002 asupra comercializării preparatelor respective.

În prezent, preparatele cu Kava Kava sunt disponibile pe bază homeopată și sub formă de supliment alimentar.

Comunități