https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Învinge durerea cu plante medicinale

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 05 Oct. 2022
Învinge durerea  cu plante medicinale

Când se recomandă analgezicele naturale?

În funcție de preferințele pacienților și de tipul de durere, analgezicele naturale pot reprezenta prima opțiune în tratamentul durerii.

De asemenea, analgezicele naturale reprezintă o alternativă valoroasă de tratament, atunci când antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) și alte analgezice de sinteză sunt contraindicate sau prezintă risc crescut de reacții adverse, cum este în cazul bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor digestive (ulcer, gastrită, istoric de hemoragii digestive) sau hepatice, la persoanele cu astm sau atunci când o persoană trebuie să ia mai multe medicamente (pot sa apară interacțiuni cu analgezicele).

Analgezicele naturale se pot administra în asociere cu cele de sinteză, permițând reducerea dozelor de AINS la pacienții cu dureri cronice.

De reținut este faptul că analgezicele naturale nu ușurează instantaneu durerile severe. Pentru aceste cazuri putem folosi alte metode naturale de tratament, cum sunt: acupunctura, presupunctura, comprese reci în traumatisme, comprese calde în lumbago etc.

Iată care sunt cele mai utilizate analgezice naturale

Curcumin

Curcuminul este un polifenol bioactiv natural extras din rădăcinade Curcuma longa. Curcuminul este antiinflamator, antioxidant, antitumoral, anticoagulant, antiedematos, neuroprotector, vasculoprotector, antiangiogenic, antihiperglicemic.

Efectele puternice antiinflamatoare și antioxidante recomandă Curcuminul în tratarea durerii și pentru prevenția și managementul bolilor cronice degenerative, care au la bază inflamația cronică. 

Acțiunea antiinflamatoare a curcuminei se datorează suprimării fosforilării CaMKII (suprimă transcripția factorului nuclear-kB prin inhibarea enzimei CaMKII).

Este ideal pentru durerile cronice și în toate durerile de cauză inflamatorie, cum sunt durerile osteoarticulare, sinuzita, durerile de spate, cefaleea etc. Are efecte benefice la pacienții diabetici, ajută la prevenirea complicațiilor și în durerea neuropată.

Vindecă indigestia și calmează durerile de stomac. Comparativ cu AINS, curcuminul nu are efecte adverse digestive și nu crește riscul de evenimente acute cardiovasculare. De aceea, este analgezicul ideal la pacienții cu sensibilitate digestivă, ulcer, gastrită, boli cardiovasculare care prezintă durere inflamatorie cu diferite localizări. Se poate administra în siguranță pe termen lung.

Salcia albă (Salix alba)

Salcia a fost prima sursă de extracție a acidului acetilsalicilic. Extractele din scoarță de salcie (salix alba cortex), denumite și ,,aspirina naturală,, sunt standardizate în salicină au un puternic efect antiinflamator, analgezic, antipiretic și chiar antiviral.

Salicina naturală din salcie ajută la scăderea mediatorilor inflamatori – factorul de necroză tumorală-α și factor nuclear-kappa B. Efectele adverse sunt minime comparative cu ale aspirinei și a altor AINS.

Salcia se recomandă atât în afecțiuni reumatice (artroze, poliartrită reumatoidă, sciatică), tendinite, cât și în gută, nevralgii, dismenoree, febră și dureri (de gât, musculare, de cap) în răceală și gripă.

Pentru durerile de gât și stomatite se recomandă gargara cu extract de scoarță de salcie.

Fitopreparatele pe bază de salcie sunt contraindicate în boli renale, dermatite de contact, astm bronsic.

Cuișoarele (Eugenia caryophyllata)

Uleiul de cuișoare este antiinfecțios, antiinflamtor, anestezic și analgezic natural valoros, fiind recomandat în dureri dentare, stomatite, gingivite, infecții respiratorii, durere de ureche (otalgie), dureri de cap, dureri de stomac, indigestii, hiperglicemie. Uleiul de cuișoare este inclus în compoziția unor analgezice stomatologice și a altor formule pentru durere sau infecții. Se poate folosi uleiul diluat și în comprese aplicate pe zonele dureroase. 

Atenție! Dozele mari de ulei esențial de cuișoare pot deveni toxice.

Boswellia (Boswellia serata)

Rășina de Boswellia Serrata este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru durerile reumatice și inflamația intestinală (colita ulcerativă). Studiile au evidențiat că reduce simptomatologia similar cu sulfasalazina și că poate induce remisia în colita ulcerativă la aprox. 80% din subiecți. Extractul de Boswellia Serrata, prin acidul boswelic, are acțiune antiinflamtoare selectivă, blocând în special acțiunea enzimei cu rol pro-inflamator 5-LOX, implicată în degradarea articulară. 

Capsaicina

Capsaicina este ingredientul activ al ardeiului iute. Aplicată pe corp provoacă o senzație de căldură și activează anumite celule nervoase. 

Capsaicina topică (creme, geluri, plasturi, spray nazal) este foarte eficientă ca tratament de calmare a durerii și congestiei severe.  Se recomandă pentru ameliorarea temporară a durerilor musculare sau articulare, entorse, artrite, traumatisme, dureri de spate, de umăr, nervralgii (inclusiv în zona zoster), migrene, neuropatie diabetică, congestie nazală și sinusală, migrene.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități