Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Infecţia cu HPV – Mituri şi Adevăruri

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 17 Oct. 2023
Infecţia cu HPV – Mituri şi Adevăruri

Infecţia cu virusul uman papilloma (HPV) este o infecţie cu transmitere sexuală foarte frecvent întâlnită. Iată câteva lucruri importante pe care este bine sa le cunoşti despre HPV:

HPV se transmite exclusiv prin contact sexual – FALS

Virusurile HPV se transmit cel mai frecvent prin contact sexual. Transmiterea se face însă şi prin atingerea pielii. HPV se poate transmite prin atingerea pielii, chiar și fără raport sexual. O altă cale de transmitere a infecţiei este de la mama infectată la făt, în timpul nașterii.

Contactul sexual protejat reduce, dar nu elimină riscul infectării HPV – ADEVĂRAT

Folosirea prezervativului este foarte importantă pentru că reduce riscul infecţiei cu HPV şi a altor boli cu transmitere sexuală. Prezervativul însă, nu poate sa ofere protecţie totală,  transmiterea HPV se face şi prin contact direct cu pielea din jurul zonei genitale. Contactul sexual oral, de cele mai multe ori neprotejat, a crescut îngrijorător numărul cazurilor de cancer din zona orofaringiana generat de HPV.

Barbaţii nu fac infecţie cu HPV – FALS

Bărbaţii, cel mai adesea, nu au simptome, dar sunt vectori de transmitere a virusului. Deşi mai rar decât femeile, şi bărbaţii pot să facă condiloame genitale sau chiar cancer de penis, scrot, anus, cavitate bucală.

Vacinarea anti-HPV reduce, dar nu elimină riscul de cancer – ADEVĂRAT

Cel mai cunoscut vaccin anti-HPV este un vaccin recombinat tetravalent, care acţionează împotriva tipurilor HPV-6, 11, 16 şi 18 şi este indicat pacientelor tinere (9-26 ani). Având în vedere compoziţia sa, vaccinul nu poate preveni cazurile de cancer cervical induse de alte tipuri de HPV sau de alţi factori de risc, astfel că va fi necesară continuarea programelor de screening, inclusiv pentru persoanele vaccinate.

Infecția cu HPV cauzează obligatoriu cancer – FALS

În majoritatea cazurilor, organismul elimină singur virusul, prin capacitatea naturală de autoapărare (imunitate). Unele tulpini, însă, sunt mai agresive şi cu risc crescut de cancer (16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82), iar aceste infecţii se rezolvă cu tratament specific. Tulpinile 16 şi 18 sunt responsabile de majoritatea cancerelor de col uterin. Tipurile HPV cu risc scăzut sunt asociate în mod caracteristic cu verucile (condiloamele) genitale, care sunt leziuni benigne.

Controlul medical periodic reduce riscul de cancer de col uterin – ADEVĂRAT

Efectuarea periodică a consultului ginecologic şi citologiei Babeş-Papanicolau permite depistarea din timp a unei leziuni şi elimină riscul de cancer de col uterin. Dacă femeile fac anual un consult ginecologic complet, nu fac cancer. Cancerul de col uterin nu apare pe un col sanatos. Foarte important de ştiut, însă, este că HPV nu este singura cauză a cancerului de col uterin!

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități