Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Hrana si starea sufletesca – ciocolata pe post de consolare

07 Oct. 2016
Hrana si starea sufletesca – ciocolata pe post de consolare

Nu trebuie subestimata influenta pe care o are starea noastra sufleteasca asupra deciziilor pe care le luam in alegerea alimentelor si frecventa meselor. Cand cei mici sunt de neconsolat pentru ca au cazut in timp ce se jucau, sau cand un prieten nu vrea sa imparta jucaria preferata, de cele mai multe ori numai un desert ii poate opri din plans.

Cresterea starii de bine prin mancare

Si la varsta maturitatii apelam la ciocolata pentru a trata dezamagirile din dragoste, singuratatea si plictisul. Starea de bine nu este doar un rezultat al gustului, ci si un efect provocat de ingredientele ciocolatei asupra substantelor din creierul nostru, spre exemplu endorfina, care creeaza senzatia de satisfactie si bucurie.

Exista insa si alte alimente care odata consumate ne ajuta sa scapam de senzatia de frustrare si ne confera un sentiment de eliberare. Insa cand aceste obiceiuri devin prea frecvente, efectele incep sa se observe pe linia taliei.

Hrana impotriva stresului

Stresul face parte din viata de zi cu zi. Intr-o anumita masura este necesar si chiar benefic, insa stresul excesiv ne poate afecta sanatatea fizica si psihica. Unele persoane reusesc sa depaseasca situatiile stresante printr-un consum prea mare de hrana. Hrana are un efect relaxant si devine o portita de scapare pentru situatiile stresante.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca mai ales persoanele care urmeaza constant diete si care isi controleaza puternic obiceiurile alimentare, sunt predispuse sa apeleze la hrana pentru a scapa de anumite frustrari. Se pare ca organismul suspus autocontrolului si depasirii mecanismelor proprii de reglare este supus unei tentatii atat de mari incat stresul suplimentar distruge sistemul creat.

Dupa un episod de consum impulsiv de hrana apar regretele, iar hrana care in sine ar trebui sa fie o placere a vietii, ne trece printr-un carusel de emotii.

Sfaturi impotriva combaterii stresului prin hrana

Daca starile noastre de stres, frustrare, singuratate si plictis ne indeamna sa consumam hrana in exces, cantarul ne va arata ca rezultatele nu intarzie sa apara. Din pacate, rareori suntem indemnati sa apelam la fructe si legume pentru combaterea stresului. Alimentele dupa care poftim si care par sa ne consoleze sunt ciocolata, chipsurile, si alte alimente bogate in calorii. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Un prim pas este constientizarea situatiilor in care apelati in exces la hrana si tipul alimentelor pe care le poftiti. Veti invata sa va cunoasteti ai bine obiceiurile alimentare si sa stabiliti alternative.
  • Incercati urmatorul test: va simtiti stresat si frustrat la locul de munca. In mod normal ati apela la batonul de ciocolata din sertarul biroului pentru a va linisti. Incercati in schimb sa luati o pauza de cateva minute si sa va plimbati sau sa urcati si sa coborati cateva trepte?
  • Miscarea ne ajuta sa respiram mai adanc si sa alimentam organismul cu mai mult oxigen. In plus, prin miscare organismul elibereaza hormoni, printre care si endorfina, care stimuleaza starea noastra de bine.

Comunități