https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Gustări sănătoase şi rezistente, pentru zile calde

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2022
Gustări sănătoase şi rezistente, pentru zile calde

Când ne gândim la o drumeţie pe munte, o zi lungă petrecută în natură, un picnic alături de familie şi prieteni sau câteva ore pe plajă, trebuie luate în considerare şi gustările necesare. Mai ales atunci când suntem însoţiţi de copii, provocarea de a găsi ceva hrănitor, sănătos şi mai ales rezistent la temperaturi ridicate este cu atât mai mare. Aşadar, iată câteva idei de gustări hrănitoare pentru zile calde.

  1. Fructe crude, tari şi neperisabile: piersici, nectarine, mere, pere şi, poate, banane. Fructele sunt hidratante, având un conţinut ridicat de apă, dar şi de nutrienţi precum vitamine, minerale și antioxidanţi benefici pentru energizarea organismului. Fibrele conţinute conferă senzaţia de saţietate.
  2. Legume crocante: morcovi (căutaţi morcovi mai mici sau tăiaţi morcovii pe lungime, pentru a obţine felii de lungimea şi grosimea unui deget de copil), castraveţi şi ardei grași, tăiaţi felii pe lungime şi asociaţi cu hummus sau cu unt de arahide. Veţi obţine o gustare cu vitamine, minerale şi proteine, hrănitoare şi săţioasă, la care puteţi adăuga şi carbohidraţi, cu o porţie de biscuiţi săraţi.
  3. Batoane proteice: vă puteţi prepara acasă mixuri din fulgi de ovăz, miere, seminţe măcinate din seminţe de in, dovleac, migdale, caju sau nuci, unt de arahide şi fulgi de ciocolată. Amestecaţi ingredientele pentru a obţine un aluat omogen şi aproape solid, pe care îl modelaţi în forme de batoane sau fursecuri, şi le păstraţi la frigider. Vor rezista la căldură şi vor deveni o gustare proteică, dulce şi hrănitoare, excelentă pentru drumeţii în natură.
  4. Fructe uscate: curmale, smochine, stafide, caise, merişoare şi goji, uscate prin deshidratare dar neconfiate. Acestea constituie o concentraţie mai mare de fibre şi antioxidanţi decât în cazul celor crude, conţinând mai mult zahăr concentrat şi mai multe calorii per porţie. Nu vă bazaţi doar pe acestea la drum lung. 
  5. Nuci şi alţi sâmburi: puteţi cumpăra din comerţ mixuri de nuci şi sâmburi, sau vă puteţi preparara acasă combinaţia preferată. Aceştia sunt foarte rezistenţi la căldură, conţin acizi graşi Omega 3 benefici pentru funcţionarea inimii, grăsimi nesaturate, fibre, vitaminele D, E, calciu și magneziu. Sunt o sursă excelentă de energie, mai ales după-amiaza sau după efort intens, atunci când rezistenţa organismului este scăzută.

Gustările sunt esenţiale atunci când planificăm o excursie pe timp de vară, iar varietatea lor constituie cheia pentru reenergizarea şi hidratarea organismului. Aşadar, luaţi în geanta de călătorie apă suficientă şi o diversitate de surse de vitamine, proteine şi fibre. Evitaţi dulciurile cu zahăr adăugat şi carbohidraţii simpli din produsele de patiserie.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități