Alege farmacia

Gradinaritul - beneficii pentru sanatate

Gradinaritul - beneficii pentru sanatate

Despre grădinărit

Grӑdina simbolizeazӑ viaţa, creşterea, fertilitatea, în acelaşi timp fiind un loc al muncii fizice, epuizantӑ, dar reconfortantӑ. Sӑ vezi roadele muncii tale, ale atenţiei oferite plantelor, chiar şi în balcon, a devenit în ultimii ani o formӑ de terapie în tratarea anxietӑţii şi a depresiei, grӑdinӑritul fiind recunoscut şi ca un tip de mişcare fizicӑ, ce aduce propriile beneficii asupra organismului.

De ce grӑdinӑrim?

Pentru cӑ este un mod prin care putem reduce stresul şi anxietatea, fie prin exerciţiul fizic, pe care îl efectuӑm atunci când activitatea are loc în grӑdinӑ, fie prin gândurile pozitive îndreptate cӑtre noua activitate, dacӑ se desfӑşoarӑ în balcon. Studiile aratӑ cӑ grӑdinӑritul contribuie la scӑderea nivelului de cortizol, hormon al stresului, din sânge într-o mӑsurӑ mai mare decât o sesiune de lecturӑ în linişte, persoanele care grӑdinӑresc având o dispoziţie mai bunӑ decât cele din grupul de lecturӑ. Îngrijirea plantelor este recomandatӑ persoanelor care suferӑ de anxietate şi depresie, simptomele fiind mult ameliorate, cu efecte benefice asupra sӑnӑtӑţii mentale pe termen lung.

Efectele grădinăritului


Sentimentele pozitive, de conctare cu natura și de creare a unor noi zone verzi, viitoare habitate naturale pentru păsări și insecte, ce îmbunătățesc calitatea aerului, ajută la diminuarea sentimentului de vinovăție ți anxietate raportale la impactul negativ al omului asupra mediului.

Pentru cӑ activitatea în aer liber, preferabil la soare, ajutӑ organismul sӑ sintetizeze vitamina D, esenţialӑ pentru sӑnӑtatea sistemului osteomuscular şi pentru funcţionarea sistemului imunitar, ce contribuie şi la scӑderea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. În plus, grӑdinӑritul, ca formӑ de activitate fizicӑ, ce are loc în timpul sӑpatului, plantӑrii sau transplantӑrii unui copac, al cosirii, tonifiazӑ mai multe grupe de muşchi, ajutӑ organismul sӑ ardӑ calorii, prevenind atât acumularea de kilograme în plus la vârste adulte, cât şi creşterea în greutate la copii şi fiind un factor de îmbunӑtӑţire a calitӑţii somnului.   

Pentru cӑ grӑdinӑritul poate fi practicat în grup, contribuie la crearea şi întӑrirea relaţiilor între membrii de vârste diferite ale unei familii, şi chiar ale unei comunitӑţi şi la împӑrtӑşirea pasiunilor şi cunoştinţelor. În plus, grӑdinӑritul susţine creşterea şi dezvoltarea neuronalӑ şi încetineşte procesul de degradare a creierului la vârstnici.

Atenţie! Purtaţi echipament de protecţie: pӑlӑrie, haine care sӑ acopere întregul corp şi mӑnuşi, hidrataţi-vӑ suficient şi asiguraţi-vӑ cӑ cei mici sunt supravegheaţi atunci când lucreazӑ cu obiecte ascuţite sau cu substanţe chimice.

Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă