Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Fructele de ienupar

13 Apr. 2016
Fructele de ienupar

Utilizari

Fructele de juniperus sunt folosite in tratamentul problemelor digestive (afectiuni dispeptice) precum balonarile, starile de greata, diareea dar si a apetitului scazut. Singure sau in combinatie cu alte plante naturiste, fructele de juniperus au un efect benefic asupra functiei digestive a organismului.

In mod traditional, fructele de juniperus sunt folosite si pentru stimularea functiei renale, pentru tratarea infectiilor bazinului renal si a vezicii urinare. Fructele sunt folosite si pentru spalaturi in cazul infectiilor ureterelor. Uleiurile eterice au un efect relaxant impotriva crampelor musculare si alina durerile reumatice. In medicina populara, fructele de juniperus sunt folosite ca solutie impotriva balonarilor, a crampelor stomacale, a problemelor de digestie si ca solutie diuretica.

Pe langa efectele terapeutice, fructele de juniperus sunt folosite si sub forma de condimente si pentru aromatizarea bauturilor spirtoase (spre exemplu pentru obtinerea ginului). In medicina homeopata, conurile maturate de juniperus sunt folosite in tratarea afectiunilor gastro-intestinale, a rinichilor si a ureterelor. Conurile uscate de juniperus sunt folosite in terapia antropozofica.

Continut

Fructele de juniperus contin pana la 2 % uleiuri eterice, in special α-/β-pinene, sabine, limone, terpinen-4-ol si borneol. Pe langa acestea, fructele contin si falvonoide, tanine, zahar si substanet rasinoase.

Indicatii

Probleme digestive, afectiuni dispeptice, balonari, stare de satietate, varsaturi, stari de rau, diaree, lipsa apetitului, inflamtiile ureterelor, crampe musculare, dureri reumatice

Actiune

Substantele care se regasesc in fructele de juniperus au o actiune directa asupra musculaturii netede. Spre exemplu, in tractul gastro-intestinal, aceasta musculatura este responsabila de inaintarea continutului intestinului. Cand musculatura se retrage permanent apar problemele de digestie. Fructele de juniperus actioneaza impotriva crampelor musculare.

Efectul diuretic se datoreaza compusului terpinen-4-ol care stimuleaza si astfel sporeste circulatia tesutului renal. Aceste afecte au fost demonstrate stiintific prin teste asupra animalelor.

Efecte secundare

In cazul supradozarii sau a administrarii pe o perioada prea lunga de timp, fructele de juniperus pot irita rinichii si pot conduce la aparitia vaselor de sange in urina (hematurie), a problemelor tractului digestiv si a starilor de excitatie la nivelul sistemului nervos central. Supradozarea poate fi recunoscuta prin mirosul specific de violete care se observa in urina.

Comunități