Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Exerciții fizice pentru un somn mai bun

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 20 Dec. 2023
Exerciții fizice pentru un somn mai bun

Tipul de activitate fizică pe care o practicăm în timpul zilei, coroborat cu intensitatea, durata şi mediul în care se desfășoară aceasta pot influenţa capacitatea organismului de a se relaxa şi odihni, contribuind la un somn mai bun, dar şi la o stare de sănătate optimă. Cum sunt conectate exerciţiile fizice şi calitatea somnului?

Cercetări recente sugerează faptul că exercițiile fizice și somnul se află într-o relație bidirecțională. Exercițiile fizice moderate în timpul zilei pot ajuta oamenii să doarmă mai bine. În acelaşi timp, calitatea slabă şi durata insuficientă a somnului determină un nivel mai scăzut de activitate fizică zilnică.

Exerciții care îmbunătăţesc calitatea somnului

Aerobic

Exercițiile de aerobic sau cardio generează o respirație mai rapidă și puls accelerat, putând regla tensiunea arterială și reduce riscul de boli de inimă. În acelaşi timp, practicarea timp de 30 de minute pe zi a exerciţiilor de aerobic, minimum 6 luni, poate îmbunătăți calitatea somnului, reduce somnolența diurnă pentru persoanele cu insomnie şi scădea severitatea tulburărilor respiratorii din timpul somnului, cum ar fi apneea obstructivă în somn.

Exercițiile aerobice de intensitate moderată cresc ritmul cardiac și produc transpiraţie, eliminând toxinele din organism. Acestea sunt: mersul rapid pe jos, aerobic în apă și plimbările cu bicicleta pe teren semi-deluros. Aerobicul de intensitate mare crește şi mai mult ritmul cardiac, iar odată cu acesta, şi temperatura corporală, şi incluzând alergarea, înotul, pedalatul intens şi sporturile solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi fotbal, baschet sau tenis.

Exerciţiile de rezistenţă

Exercițiile de rezistență practicate regulat pot optimiza calitatea somnului și alte aspecte ale odihnei. Antrenamentul de forță poate reduce riscul de anxietate și depresie, factori de risc pentru tulburările de somn precum insomnia.

Exercițiile de rezistență se concentrează pe dezvoltarea forței musculare. Acestea includ: ridicarea greutăților, antrenamentul cu benzi de rezistență, flotări, abdomene, genuflexiuni. Cheia este repetitivitatea, iar pentru început se recomandă serii mai scurte de exerciţii, urmând ca acestea să crească în volum și durată.

Yoga

Yoga este un tip specific de antrenament de rezistență care contribuie la îmbunătățirea posturii, a capacităţii de respirație și meditație. Yoga diminuează stresul, ajută în pierderea în greutate și poate reduce durerile cervicale și de spate. Anumite grupuri de oameni, cum ar fi adulții de peste 60 de ani, femeile cu probleme de somn și cele cu diabet de tip 2 au obţinut o calitate mult mai bună a somnului ca urmare a practicării regulate de yoga.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități