https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Exerciții de relaxare înaintea somnului

09 Jul. 2014
Exerciții de relaxare înaintea somnului

Aproape că nu există persoană care să nu fi fost afectată de tulburări ale somnului la un moment dat. Odată cu înaintarea în vârstă, se întețesc și probleme la adormire și menținere a somnului, astfel că se apelează mult prea repede la somnifere și calmante. Diferite exerciții de relaxare pot fi de un real ajutor. "Somnul este la fel de important pentru om, precum trasul cheiței pentru ceas." Câtă dreptate a avut Arthur Schopenhauer cu această expresie, care poate fi confirmată de 30% dintre persoanele din Europa care suferă de tulburări ale somnului. Ce este însă un somn sănătos? Un adult petrece în medie 7-8 ore pe zi dormind. Seniorii, chiar mai puțin, în jur de 5 - 6 ore. În timpul somnului, trecem prin mai multe faze, cu grade diferite de profunzime: somnul adânc, somnul ușor și cel cu vise. Trecerea se petrece între somnul adânc, cel ușor și somnul cu vise. În decursul unui somn obișnuit, profunzimea somnului crește puternic imediat după momentul adormirii, scade apoi și ajunge spre dimineață la o constantă medie a profunzimii somnului.

Simptome și cauze

Fiecare a trecut prin așa ceva: grijile și gândurile nu ne dau pace, suntem în permanență iritați și nervoși, am vrea să adormim și nu reușim. Și tot foitul neliniștit nu ajută nici el. Există diferite tulburări de somn, cuprinse sub denumirea generală de „insomnie”. Majoritatea poate fi clasificată în tulburări de somn la adormire, atunci când nu reușim să adormim după o jumătate de oră. Cealaltă cauză principală o reprezintă incapacitatea de menținere a somnului, atunci când după ce ne trezim în toiul nopții, trece peste o jumătate de oră înainte de a reuși să adormim la loc. Vorbim despre o tulburare de somn reală atunci când problemele se mențin pentru o perioadă mai lungă de trei săptămâni, iar cea de-a doua zi este marcată de o stare de oboseală și epuizare. În această situație se recomandă consultarea unui medic și stabilirea cauzelor. Insomniile severe sunt rezolvate pe termen scurt cu medicamente, însă se recomandă o atenție deosebită în ceea ce privește suplimentele chimice, deoarece acestea creează dependență. Cauzele tulburărilor de somn sunt foarte diferite: grijile legate de familie, cele profesionale, problemele sunt cele care nu ne lasă să adormim, chiar și depresiile. Anumite boli cum ar fi infecțiile cronice ale ficatului și durerile fizice împiedică și ele somnul lin și sănătos.

Exerciții simple de relaxare înaintea somnului

În cazul în care suferiți numai de tulburări de somn la adormire sau de menținere a somnului, aceste exerciții de respirație pentru somn simple v-ar putea ajuta: așezați-vă pe spate, eventual fără pernă. Așezați-vă cât mai comod, fără a vă simți restrânși de o plapumă grea, de exemplu. Așezați o mână pe piept și cealaltă pe abdomen, chiar sub buric. Inspirați și expirați încet, încercând să vă eliberați de gânduri. Concentrați-vă asupra respirației, conștientizând-o. Gândurile se răresc, respirația devine mai profundă și mai liniștită.

Odată ce vă simțiți relaxați, exercițiul poate fi încheiat.

Cei care sunt foarte tensionați pot încerca acest exercițiu de yoga

Așezați-vă pe spate și cuprindeți partea din spate a capului între palme. Mișcați apoi încet mâinile de-a lungul gâtului. Cu capul așezat pe sol, brațele pe lângă corp și palmele orientate în sus. Picioarele întinse și ușor deschise cu vârfurile orientate în exterior. Închideți ochii și încercați să relaxați pe rând fiecare parte a corpului. Cel mai indicat este să începeți cu picioarele. Mențineți o respirație regulată. Permiteți gândurilor să vă cuprindă și să treacă, până când dispar. Conștientizați ritmul respirației. Toate tensiunile se descarcă în sol. Imaginați-vă o scară cu 10 trepte pe care le coborâți pe rând. Rămâneți nemișcat pe fiecare treaptă timp de câteva secunde, imaginându-vă cum vă relaxați din ce în ce mai mult cu fiecare etapă. Odată ajunși la treapta cu numărul 10, gradul de relaxare este semnificativ. Mențineți această poziție înainte de a vă întinde. Cu puțin noroc însă, veți adormi înainte de a vă întinde!

Comunități