https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Exerciţii benefice pentru perioada menstruaţiei

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 27 Jul. 2022
Exerciţii benefice pentru perioada menstruaţiei

Perioada menstruală şi cea premenstruală aduc cu sine disconfort major pentru multe fete şi femei. De la stări emoţionale fluctuante la dureri de sâni, de spate, musculare şi articulare, retenţie de apă şi senzaţie de picioare grele, crampe abdominale dureroase, hemoragie abundentă şi chiar tulburări digestive. Toate acestea pot afecta echilibrul zilnic, imaginea de sine şi modul de desfăşurare a activităţilor cotidiene. 

Exerciţiile fizice blânde şi beneficiile pentru perioada menstruaţiei    

Activităţile fizice cu impact redus sunt deseori recomandate de către medicii ginecologi, pentru ameliorarea simptomelor menstruale şi premenstruale. Exerciţiile fizice contribuie la eliberarea de endorfine – neurotransmiţători ce induc starea de bine şi reduc durerea. Transpiraţia produsă în timpul antrenamentelor elimină apa din ţesuturi, ameliorând senzaţia de picioare grele, umflate, şi balonarea. Orice tip de activitate fizică – de la mers, tai chi, yoga, şi până la exerciţii de intensitate mare – diminuează stresul şi creşte fluxul sangvin în organism, ducând la reducerea durerii abdominale şi la o stare mai bună.  

Exerciţii recomandate pentru perioada menstruaţiei

Exerciţiile fizice cu impact redus, precum mersul pe jos, tai chi şi yoga, sunt lipsite de riscuri precum accidentări, presiune prea mare pe articulaţii, și inducerea durerii musculare. Acestea ajută la întindere şi relaxare musculară, la un flux sangvin mai accelerat şi la scăderea inflamaţiei în corp. 

Dansul, exerciţiile de aerobic uşor şi jogging aduc un plus de energie şi oxigenare a muşchilor şi organelor. Inima pompează mai mult sânge, iar crampele abdominale sunt mai uşor de suportat. De asemenea, temperatura internă creşte datorită exerciţiilor mai antrenante, favorizând eliminarea de lichide prin transpiraţie.

Dacă disconfortul din perioada mentruaţiei este minor, puteţi încerca înclusiv un antrenament de tip HIIT (High Intensity Interval Training) pe perioade scurte de timp, precedate de încălzire şi urmate de relaxare musculară. Principiul antrenamentului HIIT este de a face exerciţii fizice la o intensitate foarte crescută, urmate de un timp de odihnă activă pentru reîncărcarea cu energie, apoi reluând intensitatea foarte crescută. Acestea accelerează metabolismul şi îmbunătăţesc capacitatea pulmonară, însă este posibil ca rezistenţa organismului în timpul menstruaţiei să fie mai mică, aşadar nu exageraţi. 

Atenţie! Hidratarea şi încălzirea musculaturii sunt foarte importante. Faceţi pauze dese şi nu vă forţaţi organismul. Dacă durerile se intensifică, aveţi ameţeli, crampe musculare sau stări accentuate de oboseală, nu faceţi exerciţii fizice.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități