Alege farmacia

Ergonomia la birou – pozitia corecta

Ergonomia la birou – pozitia corecta

Orele intregi petrecute cu ochii in monitor si sezutul in aceeasi pozitie ne pot afecta sanatatea. Cei care isi aranjeaza biroul in mod ergonomic, ajuta la prevenirea riscurilor de sanatate. 

Ce inseamna ergonomia?

Ergonomia este stiinta performantelor fizice si a limitelor acestora in randul oamenilor din campul muncii, a modului in care conditiile de munca se potrivesc persoanelor. Conditiile erconomice de lucru constau spre exemplu, in asigurarea unui monitor de inalta rezolutie, a unei surse de lumina optima, a unei distante corecte de amplasare a monitorului si a temperaturii potrivite a incaperii. Importanta este insa si adaptarea a birourilor si a scaunelor pentru angajati. Un scaun de birou trebuie adaptat la inaltimea celui care il ocupa. Un practicant trece de exemplu prin multe departamente ale companiei. El ar trebui sa isi seteze scaunul si eventual si biroul conform nevoilor sale. Aceasta este valabil si in conditii de job-sharing sau job-rotation.

Testarea atenta inaintea cumpararii

Cei care stau  mereu in aceeasi pozitie pe scaun, isi supun coloana unei presiuni uniltaterale. „Sezutul dinamic" poate preveni aceasta problema. Pozitia corpului trebuie deci permanent schimbata. Scaunul potrivit trebuie sa ne permita prin constructia sa sa ne miscam pe el, fie sa stam aplecati in fata sau rezemati pe spate. Nu exista scaunul potrivit pentru toti. Acesta trebuie testat atent inainte de a-l cumpara.

Pozitia fixa pe cinci roti

Scaunul trebuie sa fie fixat pe cinci roti, sa nu se clatine si sa fie usor de reglat. Folositi intreaga suprafata de sezut. Spatarul trebuie sa sustina forma naturala a coloanei – in special partea de mijloc si cea inferioara. Partea din fata a suprafetei de sezut trebuie sa fie rotunjita si capitonata, pentru a preintampina dereglarea circulatiei sangelui in picioare.

Importanta este si libertatea de miscare a picioarelor si spatiul pentru picioare. Birourile la care libertatea de miscare a picioarelor este limitata nu sunt adecvate, deoarece duc la o pozitie inghesuita a corpului. Inaltimea mesei de lucru trebuie adaptata la cea a scaunului si invers.

Inaltimea corecta de sezut inseamna ca picioarele trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade sau usor mai mult in zona genunchiului atunci cand talpa este pe pamant. Acelasi unghi trebuie format si in zona cotului atunci cand antebratele sunt sprijinite pe planul de lucru. Daca inaltimea mesei de lucru nu poate fi setata, se poate folosi un sprijin pentru picioare. Genunchii si coapsele nu trebui sa se loveasca de masa.

Pauzele din fata monitorului

Spatiile de munca amenajate incorect pot avea efecte daunatoare si asupra sanatatii ochiilor, care pot fi afectati de munca in fata monitorului. Ochii pot suferi de suprasolicitare daca sunt expusi unor monitoare de calitate inferioara, a unor monitoare asezate in pozitia incorecta sau daca nu sunt respectate pauzele necesare. Pozitia ideala a monitorului trebuie stabilita in asa fel incat directia privirii sa fie paralela cu fereastra si sursa de lumina. Distanta monitorului pornit fata de ochi trebuie sa fie intre 50 – 70 cm.

In timpul lucrului, capul trebuie mentinut in pozitie naturala si nu inclinata. Postura incorecta, prelungita poate afecta spatele, umerii si ceafa, in special discurile vertebrale. Pot conduce insa si la tulburari de circulatie sau de inima, fapt pentru care miscarea regulata la locul de munca este foarte importanta. O recomandare practica: nu asezati pe birou toate actele de care aveti nevoie. Lasati cateva la o anumita distanta, pentru a fi necesar sa va deplasati  din cand in cand.

Miscarea regulata 

Spatiul de munca amenajat ergonomic nu va putea inlocui miscarea regulata. Persoanele care isi petrec intreaga zi la birou, ar trebui sa opteze pentru un program activ seara. Doar asa veti putea crea un echilibru intre programul stresant de peste zi, din fata monitorului si a posturii fixe a corpului din timpul sezutului. In plus: ambianta placuta si atmosfera din birou sunt si ele importante pentru starea de bine. Cateva plante verzi sau tablouri pot transforma spatiul intr-unul mai prietenos. 

Atunci cand relatiile colegiale sunt placute, satisfactia de la locul de munca este si ea pe masura.

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburarile menstruale in adolescenta
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Comandă