https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Efectele menopauzei asupra organismului

27 Oct. 2020
Efectele menopauzei asupra organismului

Menopauza reprezintӑ finalul perioadei fertile la femei. Modificarea fiziologicӑ principalӑ constӑ în oprirea ciclului menstrual, datoritӑ diminuӑrii secreţiei de estrogen şi progesteron, hormoni secretaţi de ovare, cu rol în reproducere. Aceastӑ etapӑ fireascӑ din viaţa fiecӑrei femei poate apӑrea oricând în jurul vârstei de 50 de ani şi este semnalatӑ de perimenopauzӑ, în timpul cӑreia femeile resimt bufeuri, transpiraţii nocturne şi reducerea frecvenţei menstruaţiei. Menopauza se instaleazӑ la un an de la ultima menstruaţie, inducând o serie de efecte, a cӑror perioadӑ de manifestare este influenţatӑ, în general, de factori personali.

Efectele menopauzei – ce se întâmplӑ în organism

Scӑderea nivelului de estrogen şi progesteron aduce cu sine o serie de modificӑri la nivelul sistemelor nervos, endocrin, imunitar, cardiovascular şi musculoscheletal. Efectele menopauzei asupra sistemului nervos constau în: calitate scӑzutӑ a somnului, iritabilitate, schimbӑri de dispoziţie, ce pot duce pânӑ la anxietate şi depresie. Stӑrile depresive trebuie urmӑrite şi evaluate de cӑtre un medic dacӑ persistӑ mai mult de douӑ sӑptӑmâni, întrucât pot afecta calitatea vieţii femeilor.  Lipsa hormonilor afecteazӑ sistemul endocrin, iar reacţiile includ bufeuri, transpiraţii nocturne, dureri de sâni, dar şi o modificare a metabolismului, ce duce la creşterea în greutate şi acumularea de ţesut adipos în jurul taliei.

Estrogenul funcţioneazӑ ca un protector cardiovascular, iar pe mӑsurӑ ce acesta dispare din organism, nivelul de colesterol poate creşte, iar odatӑ cu el şi riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Este posibil ca medicul sӑ prescrie un tratament de substituţie hormonalӑ, pentru a contracara aceste riscuri. În acelaşi timp, odatӑ cu înaintarea în vârstӑ apare fenomenul de pierdere a masei musculare, care se manifestӑ concomitent cu cel de diminuare a densitӑţii osoase, crescând riscul de fracturi osoase şi predispoziţia la dezvoltarea osteoporozei şi durerilor articulare.  

În ceea ce priveşte viaţa intimӑ, este foarte posibil sӑ apară scӑderea libidoului, asociatӑ durerilor şi disconfortului vaginal, datorate lipsei estrogenului, responsabil pentru lubrifierea zonei intime.

Modificӑrile din organism şi efectele menopauzei resimţite de femei pot fi ameliorate prin menţinerea unei vieţi active, inclusiv din punct de vedere sexual, o alimentaţie echilibratӑ nutritiv, apelarea la suplimente pentru prevenţia osteoporozei, practicarea de metode de meditaţie şi relaxare, precum şi evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool.

Comunități