https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Dependenta –cum ne putem proteja copiii?

19 Aug. 2016
Dependenta –cum ne putem proteja copiii?

Majoritatea copiilor cresc intr-o atmosfera intacta si sigura, fiind astfel protejati de riscul unei dependente. Cu toate acestea, conditiile de viata in schimbare si relatiile care devin nesigure, intr-un context tot mai complicat, nu sunt usor de depasit. Numai cei carora le sunt oferite conditiile corecte de start pot dezvolta increderea in sine si pot face fata tentatiilor drogurilor sau a altor comportamente de dependenta.

De cele mai multe ori, dependenta pare inofensiva la inceput, fiind un comportament care se instaleaza treptat, aproape imperceptibil. Urmarile dependentei sunt grave atat la nivel organic cat si mental. "Dependenta este o stare bolnavicioasa, compulsiva in legatura cu consumul de substante sau comportamente. Se dezvolta necesitatea repetarii permanente a respectivului comportament pentru a resimti un sentiment de placere si pentru a evita starile de insatisfactie." Preventia cat mai timpurie a riscurilor dependentei care se afla intr-o legatura directa cu sanatatea emotionala a copiilor, aceasta este concluzia specialistilor. Ce implica insa o buna preventie?

Increderea de baza si iubire

Cea mai importanta experienta prin care poate trece un copil – asa-numita conditie pentru un start bun in viata – este experienta iubirii si a sigurantei. Asa se formeaza increderea copilului in lume, in relatiile cu ceilalti si cu sine. Aceasta incredere de baza se formeaza in prima copilarie si presupune increderea in mediul social, in iubirea si atentia parintilor. Doar in conditiile in care exista aceasta baza, copilul va putea dezvolta incredere si in alte persoane si in sine, fara a simti nevoie de a evada in comportamente de dependenta.

Aprecierea copilului

Copii si adolescentii sunt mereu in cautarea de apreciere din partea celorlalti, deoarece aceasta intareste increderea in sine. Adultii ar trebuie sa –si laude copii si sa le sprijine eforturile, fara rezerve. Este importanta exprimarea laudelor in anumite situatii si ca urmare a anumitor comportamente. Laudele, jocul, imbratisarea – asa invata cei mici sa aprecieze succesele si sa iti satisfaca necesitatea aprecierii din partea celorlalti.

Spatiu de liberate

Copiii trebuie sa adune experienta personala, pentru a recunoaste pericolele si riscurile. Trebuie sa exploreze, sa isi juleasca genunchii daca este nevoie pentru a-si cunoaste propriile limite. Escaladatul pomilor, jocul de-a v-ati ascunselea, toate aceste aventuri trebuie incercate. Pentru multi parinti insa nu este usor, deoarece doresc sa isi mentina copiii intr-o stare permanenta de siguranta. Parintii ar trebui sa decida de la caz la caz de cat spatiu de liberate are nevoie copilul.

Modele

Copiii imita de la bun inceput actiunile si metodele pe care le observa la adulti. Este important asadar modul in care adultii isi organizeaza viata. Copiii se remarca printr-un spirit observational foarte pregnant, astfel ca este important ca parintii sa ofere bune exemple personale, sincere si plauzibile Astfel, un stil de viata sanatos al parintilor va fi perceput pe masura de si copii si interiorizat. Copiii vor deprinde propriile strategii care le vor marca mai tarziu viata. Astfel, parintii nu ar trebui sa aiba asteptari din partea copiilor, pe care nici ei nu le pot respecta.

Alimentatie sanatoasa si miscare suficienta

Tot mai multi copii sunt supraponderali, deoarece se hranesc hipercaloric si fac prea putin sport. Pentru multi copii mancarea reprezinta o forma de consolare pentru depasirea starilor de stres sau in lipsa atentiei. Este important ca pentru prevenirea supraponderalitatii, sa se actioneze unitar: alimentatie echilibrata, miscare suficienta si depasirea stresului si un mediu general pozitiv. Cei care invata cat mai devreme o atitudine corecta fata de hrana si propriul organism, vor fi mai putin predispusi la supraponderabilitate si alte tulburari de alimentatie.

Prieteni

Prietenii sunt importanti pentru dezvoltare si pentru detasarea de parinti. Pentru adolescenti, prietenii, gasca, anturajul au o importanta foarte mare, in timp ce importanta parintilor scade. Relatiile de prietenie devin spatiul in care se dezvolta comportamentele sociale, cu prietenii te poti distra, insa trebuie sa inveti sa face fata si criticilor. Doar asa, copilul isi va putea forma o imagine de sine realista. Copiii trebuie insa sa dezvolte relatii si cu adulti din afara familiei, in functie de care sa se poata orienta si care pot interveni pentru acestia.

Obiective

Copiii au o nevoie acuta sa inteleaga lumea. Se intereseaza de unde vin, cum a fost creata lumea si pun nenumarate intrebari. Parinti trebuie sa raspunda acestor intrebari in mod constient si sa ofere explicatii reale. Dezvoltarea propriilor obiective in viata reprezinta o sarcina importanta in dezvoltarea copiilor si a adolescentilor. Obiectivele si visele sunt un rezervor important de energie. Ne confera stabilitate, structura si perspectiva. Cei care stabilesc obiective pentru propria viata, nu simt nevoie umplerii golului interior cu dependente.

Comunități