Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Curmale salvatoare

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Curmale salvatoare

Curmalele sunt fructe exotice, originare din Maroc, care se găsesc în comerţ sub formă deshidratată. Au un conţinut ridicat de zaharuri naturale şi alţi micronutrienţi, cu  un gust dulce intens şi uşor caramelizat. Curmalele sunt, de asemenea, foarte sănătoase, atât timp cât sunt consumate cu moderaţie.

Curmalele – informaţii nutriţionale

Două curmale din soiul Medjool conţin 14% din doza zilnică recomandată (DZR) de carbohidraţi, 12% din DZR de fibre, 8% din DZR de vitaminele B5, B6, potasiu, câte 6% din DZR de magneziu şi mangan şi câte 2% din DZR de calciu, respectiv fier. De asemenea, curmalele sunt bogate în polifenoli.

Curmale – beneficii pentru sănătate

Curmalele pot înlocui cu succes zahărul din alimentele dulci, pot fi adăugate în bolul cu cereale de la micul dejun sau pot constitui o gustare, alături de alte fructe uscate, nuci şi sâmburi. Satisfac pofta de dulce şi aduc un plus de fibre, vitaminele B5, B6, magneziu şi fier în alimentaţie.

Curmalele au un conţinut mare de fibre alimentare, ce contribuie la senzaţia de saţietate şi la o digestie optimă. În plus, alături de polifenoli (compuşi antioxidanţi), curmalele susţin sănătatea microbiomului intestinal şi încetinesc proliferarea celulelor canceroase la nivelul colonului.

Potasiul este un mineral esenţial pentru funcţionarea inimii, a musculaturii şi a sistemului nervos, iar curmalele pot asigura un procent important din acest electrolit, pentru a menţine un ritm cardiac normal şi un nivel optim de energie.

Avertizări: din cauza conţinutului bogat de zahăr, potasiu şi alţi nutrienţi, curmalele trebuie consumate cu moderaţie, pentru a preveni creşterea în greutate, complicaţiile ce pot apărea în cazul problemelor renale şi eventuale alergii. 

Reteta în caseta

Brioșe festive delicioase, fără zahăr

Ingrediente:

175 g făină integrală

1 linguriţă de scorţişoară pudră

½ linguriţă de nucşoară + cuişoare măcinate

1 linguriţă praf de copt + 1 praf de sare

5 curmale mărunţite

1 linguriţă de coajă de lămâie rasă

120 ml lapte vegetal (migdale sau orez)

20 g ulei vegetal (cocos sau sâmburi de struguri) 

2 ouă

2 banane bine coapte, pisate

1 mână de sâmburi de nucă

Preparare:

Porniţi cuptorul la 170°C sau la nivel minim. Tapetaţi formele de brioşe cu hârtie de copt şi lăsaţi-le deoparte. Amestecaţi ingredientele uscate într-un castron şi pe cele umede în altul, omogenizând bine fiecare dintre categorii. Adăugaţi ingredientele uscate peste cele umede şi amestecaţi. Turnaţi compoziţia în formele de brioşe, umplând doar 2/3 din fiecare formă, pentru a permite creşterea aluatului, iar apoi presăraţi nucă deasupra. Coaceţi timp de 20-25 de minute, lăsaţi să ajungă la temperatura camerei şi serviţi-le. Poftă bună!

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități