Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

CURA CU STRUGURI- FRUMUSEȚE ȘI LONGEVITATE

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 04 Oct. 2022
CURA CU STRUGURI- FRUMUSEȚE ȘI LONGEVITATE

Strugurii - Ingrediente active valoroase      

Încă din vechime strugurii au fost consumați pentru deosebitele proprietăți medicale și nutriționale.

Strugurii aduc un aport valoros de nutrienți esențiali. Conțin o gamă largă de vitamine și minerale, cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, vitaminele C, K, B, A, folat. Conțin de asemenea fibre și alți nutrienți importanți pentru corp, antioxidanți cum ar fi luteina și zeaxantina. Conținutul crescut de apă contribuie la hidratarea organismului. 

Strugurii se remarcă însă prin polifenolii din compoziție (flavonoide, acizi fenolici, stilbene), dintre care cei mai importanți sunt resveratrolul, miricertina, quercetina.

Polifenolii din struguri ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, prevenind astfel procesele degenerative și încetinind îmbătrânirea celulară. Resveratrolul este considerat un ingredient-cheie în prelungirea duratei de viață.

Beneficiile pentru sănătate 

Nutrienții continuți de struguri pot să îmbunătățească sănătatea și chiar să prevină anumite boli și afecțiuni. 

Studiile au evidențiat că resveratrolul, împreună cu alte flavonoide (quercetină, miricetină) și minerale (potasiu, magneziu) din compoziția strugurilor protejează inima și sistemul circulator, contribuie la reglarea tensiunii și glicemiei, încetinesc progresia aterosclerozei, scad riscul de infarct miocardic.

Studiile arată, de asemenea, că resveratrolul poate preveni și încetini creșterea tumorilor în limfă, ficat, stomac, sâni și colon, este eficient împotriva cancerului de piele și leucemiei. 

Alte efecte benefice ale strugurilor sunt prevenirea și tratarea constipației, alergiilor, diabetului, neuropatiei diabetice și retinopatiei, acneei și problemelor la nivelul ocular.

 

,,Consumul de struguri încetinește procesul de îmbătrânire și combate bolile de inimă, diabetul, cancerul și obezitatea,,

 

Cura cu struguri:

Pe lângă consumul obișnuit de struguri, se practică și cure exclusiv cu struguri și must, cu durate diferite, durata medie fiind de 10 zile. Aceste cure au un efect detoxifiant puternic, contribuie la reglarea greutății corporale și au efect puternic de remineralizare și reîntinerire a organismului. Consumul exclusiv de struguri și must se repartizează în 3-5 mese pe zi, consumându-se 1-2 kg struguri și 2 căni de must proaspăt pe zi. 

Persoanele obeze pot face cura cu struguri de 2 ori pe săptămână, respectiv 2 zile în care consumă doar struguri și 100 ml must proaspăt pe zi. 

Cura de struguri este contraindicată persoanelor care suferă de diabet zaharat sau de ulcer gastric.

Discutați cu medicul înainte să urmați o cură și acesta va personaliza dieta pentru dumneavoastră. 

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități