https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cum se diagnostichează alergiile?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 30 Mar. 2020
Cum se diagnostichează alergiile?

Dr. Mariana Olingheru

Medic Specialist Medicină de Familie

Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Cifre îngrijorătoare

Conform datelor Asociaţiei Mondiale de Alergologie, aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25 % din populaţia europeană suferă de alergii, iar în următorii 20 de ani aceste cifre se vor dubla.

În România, cele mai frecvente tipuri de alergii sunt: rinita alergică sezonieră sau perenă, astmul bronşic, dermatita atopică şi urticaria.

În ceea ce priveşte tipurile de alergeni, se remarcă o creştere a alergiilor la aditivii alimentari, alune şi arahide. Alimentaţia de tip fast-food reprezintă principala cauză a creşterii incidenţei bolilor alergice.

1 din 4

Diagnosticul alergiilor

Diagnosticul unei alergii se bazează pe identificarea imunoglobulinelor specifice IgE prin teste alergologice. Rezultatele testelor alergologice ajută medicul specialist alergolog să stabilească un plan de tratament al alergiei, care poate include evitarea alergenului, medicamente sau imunoterapie.

TESTAREA CUTANATĂ

Acest tip de testare foloseşte soluţii standardizate de alergeni, care sunt aplicate pe piele. Este cel mai des utilizată şi corelează bine cu sensibilizările alergice relevante pentru simptomele pacientului.

Teste pentru reacţii alergice imediate

  • Testul prin înţepare (prick test): este cel mai utilizat test cutanat şi este indicat pentru identificarea alergiilor la polen, mucegai, păr de animale de companie, acarieni de praf şi alimente.
  • Testul intradermic (IDR): este indicat pentru identificarea alergiilor la veninul de insecte şi la penicilină.
patch test

Teste pentru reacţii alergice întârziate

Patch test (test epicutanat). Soluţiile purificate de alergeni sunt aplicate pe un plasture, care este apoi aplicat pe piele. Patch testul se utilizează pentru identificarea substanţelor care provoacă dermatita de contact (latex, medicamente, parfumuri, conservanţi, vopsele de păr, metale şi răşini). Plasturii se aplică pe braţ sau pe spate şi se menţin 48 de ore.

 

 

path test

Reţineţi: Pentru obţinerea unor rezultate corecte, întrerupeţi administrarea medicamentelor antialergice cu minimum 3 zile înaintea efectuării testelor cutanate.

Avantajele testării cutanate: Testarea cutanată este accesibilă, fiind cea mai ieftină şi mai rapidă metodă de diagnosticare a alergiilor. Rezultatele se obţin în 15-20 minute în cazul testelor prick şi IDR. Testele cutanate se pot efectua la orice vârstă, inclusiv la sugari şi copii mici, dacă pot ţine aplicate picăturile de testare timp de 15 minute fără să fie şterse.

Testarea cutanată nu este recomandată în caz de:

  • boli de piele severe (eczeme sau psoriazis care afectează o suprafaţă corporală mare şi nu este suficientă suprafaţa de piele sănătoasă pentru testare).
  • sensibilitate marcată la alergeni suspectaţi care pot declanşa, şi în cantităţi foarte mici, o reacţie alergică severă (anafilaxie).

TESTAREA SEROLOGICĂ

Testarea serologică se realizează prin recoltarea unei probe de sânge. Se indică în cazurile în care nu se pot respecta condiţiile unei testări cutanate corecte. Testele de sânge sunt investigaţii invazive, sunt mult mai scumpe, iar rezultatele nu se obţin imediat, ci în câteva zile.

Măsurarea nivelului seric de IgE total este doar orientativă, nu poate stabili substanţa alergenă, şi poate avea valori fals negative (există persoane alergice cu IgE total normal).

Diagnosticul alergiei se face prin identificarea anticorpilor IgE specifici, fie individual (anticorpii pentru un singur alergen), fie pentru un grup de alergeni (ex: panel 20 alergeni).

Spirometria

Este un test indicat în cazul alergiilor respiratorii. Spirometria măsoară, cu ajutorul unui aparat numit spirometru, volumele şi debitele de aer pe care le mobilizează plămânul unei persoane. Spirometria este o metodă de testarea ieftină şi accesibilă, care permite detectarea obstrucţiei căilor respiratorii, severitatea şi reversibilitatea acesteia la tratament bronhodilatator. Ea este esenţială pentru diagnosticul şi stadializarea severităţii astmului bronşic.

Toate persoanele care prezintă dificultăţi de respiraţie, tuse cronică şi respiraţie şuierătoare ar trebui să efectueze spirometria!

TESTAREA INADECVATĂ ŞI CONSECINŢELE ACESTEIA

Testarea IgG pentru alergeni alimentari nu este recomandată în diagnosticul alergiilor. Prezenţa imunoglobulinelor IgG semnifică faptul că persoana respectivă a venit în contact, a consumat alimentul respectiv şi nu are semnificaţia unei hipersensibilităţi sau alergii.

Astfel, testarea inadecvată în diagnosticul alergiilor are drept consecinţă eliminarea eronată din dietă a zeci de alimente, decizie care poate afecta sever sănătatea şi, în special, dezvoltarea copiilor - grupa de vârstă cea mai afectată de alergii. Diagnosticul corect al alergiilor se bazează pe testarea imunoglobulinelor specifice IgE. Mai mult, se recomandă testarea doar pentru alergenii sugeraţi de istoricul simptomelor alergice, nu testarea pentru toţi alergenii.

Reţineţi: 
Pentru diagnosticul corect al alergiilor, în afara testărilor adecvate, este necesar consultul alergologic. Medicul specialist va analiza toate informaţiile medicale ale pacientului, va stabili diagnosticul şi tratamentul adecvat.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități