https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cum putem combate gelozia?

13 Apr. 2016
Cum putem combate gelozia?

Cu toții am resimțit la un moment dat sentimente de gelozie. Pentru unii, gelozia ocazională face parte din viața de cuplu. Când se recurge însă la telefoane de control și scene de gelozie, relația poate fi compromisă. Vă oferim câteva sfaturi care să vă ajute să mențineți gelozia sub control.

Ce este gelozia?

Gelozia este un amalgam format din mai multe sentimente, în principal de teama de a pierde afecțiunea sau atenția cuiva pentru o altă persoană.

De cele mai multe ori nici nu mai contează dacă gelozia se bazează pe un motiv real. Pe lângă teama de pierdere, gelozia este însoțită și de furie, neîncredere, complexe de inferioritate și chiar agresiune.

Gelozia în relațiile personale este o problemă destul de frecventă, indiferent dacă vorbim de bărbați sau femei. Potrivit studiilor se pare că bărbații reacționează mai des la suspiciunile de infidelitate ale partenerelor, pe când gelozia în rândul femeilor apare odată ce partenerii dezvoltă o relație de încredere cu o a treia persoană.

Însă gelozia poate să apară și în relația de prietenie platonică și în familie. Astfel, copiii resimt gelozie atunci când părinții acordă mai multă atenție celorlalți copii din familie.

Cauzele geloziei

Cauzele geloziei sunt variate. De cele mai multe ori se bazează pe îndoieli față de propria persoană, pe experiențe negative din trecut, pe infidelități ale foștilor parteneri, pe experiențe din copilărie.

Câtă gelozie este normală?

Gelozia poate fi resimțită la intensități diferite. În limite reduse, gelozia este normală și nu prezintă motive de îngrijorare. Sentimentul frustrant dispare odată cu clarificarea situației problematice. Când însă gelozia în cuplu este permanentă, situația devine problematică.

Recunoașterea indiciilor

Atunci când un partener este foarte posesiv și încearcă să-l izoleze pe celălalt, situația indică prezența unei gelozii extreme, care se manifestă, spre exemplu, prin apeluri telefonice de control, căutarea prin obiectele personale pentru găsirea dovezilor de infidelitate ale partenerului. Acest tip de comportament este dăunător relației și conduce de cele mai multe ori la conflicte.

Urmările geloziei extreme

Atunci când persoanele geloase sunt orbite de frica de a-și pierde partenerul, își pot neglija munca și contactele sociale, suferă de tulburări de somn și de concentrare. De asemenea, pot apărea și durerile de cap, de spate, de stomac dar și durerile psihosomatice.

Starea extremă de gelozie, respectiv gelozia delirantă este cunoscută sub numele de sindromul Othello. În cazul geloziei delirante, persoana în cauză este convinsă de infidelitatea partenerului și caută constant dovezi în acest sens. Argumentele logice nu au nici o putere în fața certitudinii subiective a celor afectați de acest sindrom.

Această formă de gelozie este relativ rară și apare de cele mai multe ori în combinație cu alcoolismul, schizofrenia sau demența. Tratamentul acestui sindrom include de cele mai multe ori și o terapie medicamentoasă.

Când trebuie să combatem gelozia?

Fiecare evaluează gelozia în mod diferit. Pentru unii, gelozia este o dovadă de iubire, pentru alții un factor care distruge relația. În principiu ar trebui respectată următoarea regulă: atunci când observați că relația sau partenerul suferă de pe urma propriei gelozii, este timpul să o controlați.

Nu căutați cauza în comportamentul partenerului, ci în propria persoană. Dacă nu reușiți singuri, puteți apela la asistență profesională, metodă recomandată în special atunci când frica de pierdere este adânc înrădăcinată.

Depășirea geloziei

Pentru depășirea propriei gelozii este nevoie de mult exercițiu, în special dacă sentimentele sunt puternice. De cele mai multe ori, gelozia se bazează pe o nemulțumire mai veche în viața de cuplu.

Dacă gelozia este la o intensitate normală, teama ar trebuie discutată deschis cu partenerul, formulând propriile nevoi și stabilind împreună limitele toleranței. Cuplurile afectate de gelozie își pot întări legătura prin activități desfășurate împreună.

Depășirea geloziei prin creșterea încrederii în sine

Atenția față de propria persoană și creșterea încrederii în sine sunt măsuri importante pentru depășirea geloziei și pentru a nu mai vedea o posibilă amenințare în persoanele din jurul partenerului. Câteva sfaturi în acest sens:

  • Acordați atenție dovezilor de afecțiune ale partenerului dvs.
  • Deveniți conștient de propriile calități.
  • Tratați-vă cu înțelegere, așa cum ați trata un prieten bun.
  • Conștientizați faptul că nu trebuie să vă rușinați pentru propriile erori și puncte slabe.
  • Stabiliți-vă un obiectiv pentru propria persoană și încetați să vă mai comparați cu idealuri externe.
  • Deveniți mai independent: căutați-vă propriile hobby-uri și încercați să faceți mai multe activități singur.

Controlarea atacurilor de gelozie

Dacă simțiți pericolul izbucnirii unui atac de gelozie, încercați să reluați controlul asupra situației și să depășiți sentimentul. Conștientizați sentimentul de gelozie și încercați să îl combateți:

  • Respirați adânc și încercați să vă relaxați.
  • Repetați în gând cuvântul „Stop“.
  • Repetați în gând că partenerul dvs. vă iubește și concentrați-vă asupra propriilor calități.
  • Încercați să vă distrageți atenția, fie prin sport sau discutând cu un prieten.

Atunci când partenerul este gelos

Majoritatea partenerilor aflați într-o relație cu o persoană geloasă au de suferit de pe urma controalelor permanente, a neîncrederii și a suspiciunilor.

Atunci când gelozia în cuplu este exagerată, îi puteți arăta partenerului că nu este singur(ă) cu fricile sale, sfătuindu-l însă să își depășească temerile și să solicite ajutor din partea unui terapeut.

Diferențele dintre gelozie și invidie

Invidia și gelozia sunt deseori confundate, deși descriu sentimente diferite: spre deosebire de persoanele geloase, cele invidioase nu se tem de pierderea persoanei iubite, ci își doresc ceva ce dețin celelalte persoane.

Comunități