Alege farmacia

Cum putem ajuta o persoană diagnosticată cu boala Alzheimer?

Cum putem ajuta o persoană diagnosticată cu boala Alzheimer?

Dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie, instructor-formator de medicină de familie

 

Nevoile persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer diferă de la caz la caz, așadar nu există o rețetă universal valabilă întrucât manifestările posibile ale bolii Alzheimer sunt multiple: pierderi ale memoriei, dificultăți de gândire, de concentrare, de calcul și în îndeplinirea activităților de zi cu zi, precum și dezorientare temporo-spațială, izolare, depresie, iritabilitate, halucinații, etc. Paleta diferă de la un pacient la altul și se modifică în timp, chiar și dacă vorbim despre același pacient – în sensul agravării și apariției de noi simptome.

La toate acestea se adaugă manifestări ale celorlalte boli de care suferă pacientul, eventuala apariție a unor noi afecțiuni, posibilele efecte adverse ale medicației administrate, precum și interacțiunile medicamentoase.

În condițiile în care scopul nostru este să ajutăm și să protejăm persoana ce suferă de boala Alzheimer, va trebui: 

 • să înțelegem comportamentul pacientului și să acceptăm că nu este vorba nici de răutate, nici de rea-voință ci, pur și simplu, există modificări care apar la nivelul creierului;
 • să ne asigurăm că pacientul face controalele periodice aferente afecțiunilor cronice de care suferă și că își administrează tratamentul conform recomandărilor;
 • să identificăm orice modificare nou apărută în comportamentul pacientului și să o semnalăm medicului curant, întrucât poate să fie semnalul: 
  • agravării bolii Alzheimer;
  • decompensării uneia dintre bolile pacientului;
  • apariției unei noi afecțiuni (acute), precum: infecție urinară, pneumonie, constipație, anemie, deshidratare;
  • efectelor adverse medicamentoase sau interacțiunilor medicamentoase: verificați modul de administrare a medicamentelor și asigurați-vă că medicul curant este informat asupra medicației complete a pacientului.
 • să creăm pacientului mici facilități care să îl ajute, precum: tabel cu numerele de telefon importante, dispozitive pentru repartizarea medicamentelor, bilețele cu diferite mesaje care să îi reamintească atât unde sunt anumite obiecte cât și ce activități are de făcut, detectoare de apă și de gaz, dispozitive de închidere automată a prizelor și luminii, telecomandă cu butoane mari;
 • să îl ajutăm să păstreze relațiile cu vechii prieteni și să se bucure de lucrurile și activitățile ce îi oferă plăcere;
 • să verificăm dacă se hrănește corespunzător, dacă se hidratează, dacă își face toaleta zilnică;
 • să organizăm locuința pacientului astfel încât acesta să poată recunoaște ușor încăperile și să se poată deplasa cu ușurință, chiar dacă este nevoie să folosească anumite dispozitive ajutătoare. Vom elimina din locuință obiectele inutile, inclusiv covoarele, și vom asigura o iluminare corespunzătoare.
 • să ne preocupăm din timp de aspectele juridice: încadrarea în grad de handicap, reprezentarea persoanei în relație cu terți, renunțarea la permisul de conducere auto, etc.

Este esențial să înțelegem că a înconjura cu iubire persoana cu boala Alzheimer și a o ajuta să rămână integrată în familie reprezintă baza îngrijirii. 

A îngriji o persoană cu acest diagnostic este un act de iubire, dar este deopotrivă și o activitate care necesită consum fizic și emoțional din partea îngrijitorului, mai ales dacă acesta este un membru al familiei. Dacă vă aflați în această situație, este important să înțelegeți că trebuie să aveți grijă și de dumneavoastră. Nu uitați să vă faceți controalele medicale periodice și nu ezitați să vă oferiți momente de pauză. Nu renunțați la prieteni și la lucrurile care vă oferă plăcere. 

Mai multe resurse pentru înțelegerea bolii Alzheimer și pentru evaluarea riscului de demență găsiți pe site-ul Alphega. 

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste
Comandă