Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cresterea sperantei de viata la 90 de ani in randul femeilor pana in anul 2030

27 Mar. 2017
Cresterea sperantei de viata la 90 de ani in randul femeilor pana in anul 2030

Femeile si barbatii din tarile industrializate inregistreaza o crestere continua a sperantei de viata: potrivit unor rezultate recente, se estimeaza ca speranta de viata a femeilor din Coreea de Sud va ajunge la 90 de ani. Astfel, Coreea de Sud nu doar ca ocupa detasat primul loc in clasament dar inregistreaza si cea mai semnificativa crestere, potrivit studiului publicat saptamana trecuta in revista de specialitate "The Lancet".

 

Speranta de viata medie a crescut si in randul barbatilor, ajungand la 84,1 ani. Coreea de Sud se situeaza si aici pe primul loc. Diferenta intre sexe devine insa tot mai mica: "pana nu demult, majoritatea oamenilor de stiinta era de parere ca speranta de viata nu va depasi niciodata 90 ani", a declarat autorul principal al studiului, dr. Majid Ezzati.

 

Datele au fost stabilite cu ajutorul a 21 de modele matematice, folosite de cercetatori pentru a calcula evolutia sperantei de viata medii in 35 de tari industrializate.

Astfel, femeile care se vor naste in Coreea de Sud in anul 2030 vor avea o speranta de viata de 90,8 ani. Acestea sunt urmate de femeile din Franta respectiv Japonia cu 88,6 ani respectiv 88,4 ani. In randul barbatilor, pe locul doi se claseaza cei din Australia respectiv cei din Elvetia, cu o speranta medie de viata de 84 ani.

 

Potrivit datelor publicate anul trecut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), femeile nascuta in 2015 in Japonia inregistreaza o speranta de viata de 86,8 ani, cele din Singapore de 86,1 ani, iar cele din Spania de 85,5 ani.

In ceea ce ii priveste pe barbati, cei din Elvetia au inregistrat in 2015 o speranta de viata de 81,3 ani, in Islanda de 81,2 ani, iar in Australia de 80,9 ani.

 

Astfel, Coreea de Sud inregistreaza cel mai semnificativ avans cu cei 6,6 ani pe care ii castiga in speranta de viata in randul femeilor si de 7 ani in randul barbatilor.

Speranta de viata creste simtitor pentru acelasi interval de timp si in alte tari precum Slovenia (plus 4,7 ani in randul femeilor si 6,4 ani in randul barbatilor).

In ceea ce priveste SUA care se numara printre tarile industrializate cu o speranta de viata scazuta, rezultatele nu par sa se modifice simtitor pana in anul 2030 (83,3 ani pentru femei si 79,5 ani pentru barbati).

Printre motivele care explica situatia SUA si a altor tari industrializate similare, expertii atrag atentia asupra diferentelor sociale majore, lipsa unui sistem public de sanatate, o rata relativ mare a mortalitatii infantile, a criminalitatii si a greutatii in exces, in special in randul copiilor.

 

In schimb Coreea de Sud depune eforturi majore pentru sprijinirea sanatatii populatiei, pentru adoptarea unei alimentatii cat mai echilibrate atat pentru copii cat si pentru adolescenti, astfel ca in numarul persoanelor supraponderale si a femeilor fumatoare este mult mai mic comparativ cu alte tari industrializate.

 

Speranta de viata mai scazuta in randul barbatilor este explicata de Dr. Ezzati din cadrul Imperial College din Londra: "De regula, barbatii au un stil de viata mai putin sanatos si astfel si o speranta de viata mai scurta. Fumeaza mai mult si consuma mai mult alcool. De asemenea, barbatii sunt victimele mai frecvente ale accidentelor si crimelor."

Comunități