https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ciupercile medicinale – multiple utilizări în sănătate

27 Oct. 2020
Ciupercile medicinale – multiple utilizări în sănătate

Ciupercile medicinale sunt utilizate încă din vechime în medicina tradițională din orientul îndepărtat, în China, Japonia, Coreea şi alte culturi. Rezultatele obținute în combaterea anumitor afecțiuni, în stimularea sistemului imunitar şi protejarea organismului au determinat societățile vestice să demareze o serie de studii care să ateste beneficiile ciupercilor medicinale pentru sănătate şi includerea lor în profilaxia anumitor maladii, inclusiv a cancerului.

Beneficii ale ciupercilor medicinale

Cele mai cunoscute specii de ciuperci medicinale sunt Reishi sau Ganoderma Lucidum, Shiitake, Maitake şi Cordyceps sinensis, însă specii ca Fomitopsis pinicola, Trametes versicolor sau Coadă de curcan şi Inonotus obliquus sau Chaga sunt intens studiate, în special pentru calitățile lor antitumorale în aria cancerelor digestive. Fiecare specie este diferită, extractele sale oferind beneficii în arii extrem de variate, de la susținerea sistemului imunitar şi efecte imunomodulatoare, prin stimularea microbiomului intestinal şi producția de celule T, la efecte antivirale şi antiinflamatoare, la îmbunătățirea stărilor psihice, a puterii de concentrare şi a sănătății inimii, acestea fiind extrem de bogate în vitamine, polizaharide, proteine şi compuși antioxidanți. Aceste ciuperci medicinale nu se consumă niciodată sub formă crudă, ci sub formă de pulbere sau extracte.

Tipuri de ciuperci medicinale

Ganoderma Lucidum (Reishi) este una dintre cele mai cunoscute ciuperci medicinale, recomandată pentru efectele sale pozitive asupra sistemului nervos: ameliorează stările depresive şi anxietatea, asigurând un somn mai bun, asupra sistemului circulator cerebral şi periferic, asupra imunității, protejând, în același timp, organismul de efectele stresului oxidativ.

Coama leului este utilizată în primul rând pentru capacitatea de a susține funcțiile cerebrale şi de a preveni degenerarea celulelor nervoase, prin producerea Factorului de creștere a nervilor (NGF) şi a mielinei.

Ciupercile Shiitake, utilizate şi în gastronomie, conțin vitaminele din complexul B, săruri organice şi aminoacizi esențiali. Acestea au calități în principal în sfera cardiovasculară, limitând absorbția şi producția de colesterol şi reglând tensiunea arterială.

Cordyceps, datorită vitaminelor C şi E, a celor peste 80 de substanțe de tipul fermenților, aminoacizilor, beta-caroten şi altele, are un rol puternic imunomodulator, antibacterian şi antiviral. Această ciupercă ajută organismul să folosească oxigenul mai eficient și să îmbunătățească fluxul sangvin, susținând un nivel optim de energie şi o capacitate mărită de recuperare după efort fizic susținut.

Comunități