https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cine ne fură calciul din oase?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 15 Jun. 2018
Cine ne fură calciul din oase?


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Calciul: mineral esențial

Niciun alt mineral nu este prezent în organismul uman precum calciul.

Organismul unei persoane adulte conține, în medie 1000 - 1500 grame de calciu, iar 99% din această cantitate se regăsește în oase și în dinți. Sarcina principală a calciului este de a forma țesuturi tari în organism. Astfel, calciul este de neînlocuit pentru formarea, creșterea și reformarea oaselor și a dinților. Bebelușii, copiii și persoanele în vârstă necesită un consum mai mare de calciu comparativ cu restul populației.

Calciul întărește nu doar scheletul, ci joacă un rol important în funcția mușchilor, a coagulării sângelui, a ritmului cardiac și a proceselor metabolice importante.

 

Care sunt cele mai bune surse de calciu?

Pentru sănătatea oaselor este necesară mișcarea și un regim alimentar bogat în vegetale.

Mișcarea este cel mai puternic stimulant al formării de masă osoasă.

Lactatele nu reprezintă cea mai sănătoasă sursă de calciu. Au un nivel ridicat de proteine animale care generează o pierdere a calciului pe cale urinară. În plus, grăsimile din lactate nu sunt sănătoase.

Vegetalele sunt o sursă excelentă de calciu. Cele mai bogate vegetale în calciu sunt: conopida, varza, broccoli, semințele de susan, semințele de chia, tofu etc. Atenție, calciul din vegetalele care conțin oxalați (spanac, rubarbă, sfeclă roșie, ceai, tărâțe de grâu), se absoarbe în cantități foarte mici, deoarece oxalații împiedică absorbția calciului.

 

Carența de calciu

Carența relativă sau absolută de calciu pe termen lung poate provoca apariția osteoporozei, a rahitismului, a cataractei și a atrofiei musculare. Carențele de calciu pe termen scurt se manifestă prin crampe musculare și tulburări senzoriale.

Nu doar copiii și persoanele în vârstă se confruntă cu un necesar sporit de calciu, ci și femeile în timpul sarcinii și alăptării, fapt pentru care se recomandă adaptarea alimentației în funcție de necesități.

Este important și raportul calciu-magneziu din organism, care ar trebui să fie de 2:1.

Doza zilnică de calciu recomandată unei persoane adulte este de 800 miligrame.

 

CINE NE FURĂ CALCIUL DIN OASE?

Organismul asigură stocuri suplimentare de calciu în oase, de unde este preluat în sânge atunci când este nevoie. Atunci când necesarul de calciu este crescut sau concentrația calciului în sânge scade sub limitele normale, calciul este scos din oase și acestea încep să aibă de suferit.
 

consumati alimente
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități

asistent virtual
Asistent virtual