https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cetirizina împotriva rinitei alergice

24 May. 2016
Cetirizina împotriva rinitei alergice

Substanța activă cetirizină aparține grupului de antihistaminice și este folosită în principal împotriva rinitei alergice. Este disponibilă sub forme de tablele, sirop sau picături. Printre cele mai frecvente efecte secundare ale citirizinei se numără durerile de cap și gura uscată.

Ajutor împotriva rinitei alergice

Cetirizina este un antialergic folosit pentru tratarea reacțiilor alergice la nivelul pielii, a neurodermitei, a urticariilor și mâncărimilor. În plus, substanța activă poate alina și anumite inflamații de natură alergică ale țesutului conjunctiv.

În plus, cetirizina poate fi folosită și pentru tratarea rino-conjunctivitei alergice și a astmului alergic. Simptomele tipice ale rino-conjunctivitei alergice cum ar fi: mâncărimea ochilor, lăcrimarea excesivă, nasul înfundat sau rinoreea abundentă -  sunt provocate de histamină în cazul unei reacții alergice. Cetirizina inhibă efectul histaminei în organism, prin blocarea punctelor de legătură pentru histamină (receptori H1).

Efectele secundare ale cetirizinei

Cetirizina intră în grupa antihistaminicelor de generație secundă, printre care se numără și substanțe active precum acrivastina, loratadina și mizolastina. Spre deosebire de antihistaminicele de primă generație, acestea nu ajung în sistemul nervos, sau ajung doar în cantități foarte mici, efectele la acest nivel fiind foarte reduse. Astfel, stările de oboseală sunt relativ rare – aproximativ la 1 din 100 de pacienți.

Pe lângă oboseală, administrarea de cetirizina poate induce și dureri de cap, uscarea gurii și o stare de moleșeală. Uneori, printre efectele secundare se numără și starea de rău, diaree și amețeală.

În cazuri izolate, s-a observat că cetirizina poate provoca tulburări de ritm cardiac, tulburări de somn și de mișcare, greutate la respirație și înghițire cât și a senzației de arsură a ochilor .

În cazul unei supradoze, efectele secundare amintite pot apărea amplificate. Pentru clarificarea în cazul unei supradoze, nu evitați consultarea medicului.

Dozarea cetirizinei

În general, adulților și copiilor de peste 12 ani li se poate administra o tabletă de cetirizină (10 miligrame) pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice. Pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 2 și 12 ani, se recomandă o jumătate de tabletă pe zi. În funcție de greutatea corporală, ar putea fi administrată și copiilor o tabletă întreagă, spre exemplu prin împărțirea ei de-a lungul întregii zile. În cazul adulților care prezintă simptome similare astmului, doza poate să crească la 20 miligrame/ zi. Dozajul exact ar trebui stabili împreună cu medicul curant sau cu farmacistul.

Potrivit prospectului, simptomele alergice scad în intensitate la aproximativ o oră de la administrarea unei tablete. Se recomandă luarea unei tablete înainte de culcare, cu un pahar de apă. Pe lângă tablete, cetirizina este disponibilă și sub formă de sirop sau picături. Siropul și picăturile pot fi dozate mai ușor decât tabletele, fiind astfel mai potrivite pentru copii.

Interacțiuni și contraindicații

În general, în timpul administrării de cetirizină nu sunt așteptate interacțiuni cu alte medicamente. Cu toate acestea, se recomandă evitarea combinării substanței active cu alcool, chiar dacă până în prezent, studiile nu au demonstrat interacțiuni în acest sens. În cazul administrării concomitente cu hrana, acțiunea substanței active este încetinită. În plus, trebuie reținut că majoritatea preparatelor cu cetirizină disponibile pe piață, conțin și lactoză, astfel că nu sunt recomandate persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.

Cetirizina nu ar trebui administrată în cazul unei hipersensibilități la această substanță activă. De asemenea, antihistaminicul nu ar trebui folosit de persoanele cu insuficiență renală severă sau dozajul ar trebui stabilit în mod clar cu medicul curant. Se recomandă consultarea medicului și înaintea administrării medicamentului copiilor mai mici de doi ani. Înainte de efectuarea unui test alergologic (testul Prick), administrarea de cetirizină ar trebui sistată cel puțin trei zile în avans, pentru a nu influența rezultatele testului.

Cetirizina în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, cetirizina trebuie administrată numai în urma consultării medicului curant. În prezent, nu există studii care să indice lipsa efectelor secundare ale acestui antihistaminic în timpul sarcinii. De aceea, se recomandă evitarea folosirii acestei substanțe active în primele trei luni de sarcină, dar și în perioada de alăptare, deoarece substanța activă este transmisă prin laptele matern, iar efectele nocive asupra sugarului nu sunt excluse. Dacă optați pentru administrarea de citirizină, alăptarea trebuie sistată.

Comunități