https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cele mai bune remedii naturale pentru alergii

17 Jun. 2020
Cele mai bune remedii naturale pentru alergii

Alergia de sezon, această luptă a sistemului imunitar cu factorii din mediu: polenuri, praf, puf de plante, determină eliberarea de histamine. Apar strănut, rinoree şi congestie nazală, prurit şi iritație a ochilor şi a pielii, precum şi astm. Totuşi, natura are şi remedii care ne vor ajuta să ne simțim mai bine.

Captalanul (petasites hybridus) este o plantă medicinală care creşte şi în țara noastră, în zona alpină. Planta funcționează ca un inhibitor al leucotrienelor, blocând unele substanțe chimice care declanșează inflamarea pasajelor nazale. Efectul utilizării suplimentelor din rădăcină de captalan sunt similare cu cele ale antihistaminicelor convenționale. Atenție! Este contraindicat gravidelor şi utilizării pe termen lung, iar rădăcina crudă este toxică.

Frunzele de urzică, bogate în betacaroten, vitamina K şi quercetină, un antioxidant puternic, au rol antiinflamator, fiind utilizate în ameliorarea simptomelor alergiei de sezon, încă de la primele semne.   

Rozmarinul, menta şi salvia sunt bogate în acid rozmarinic, un antiinflamator ce acționează în special la nivelul căilor respiratorii, fiind utilizat în bronşite şi astm alergic. Rolul său antioxidant  asupra radicalilor liberi poate suprima răspunsurile inflamatorii ale anumitor globule albe, precum și ai anticorpilor alergici.

Turmericul, pudra de culoare portocaliu intens, obținută din rădăcina de Curcuma, are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, fiind utlizată în gastronomia indiană şi asiatică. Cel mai puternic compus activ al său este curcumina, cu rezultate benefice în tratarea simptomelor de strănut şi congestie nazală cauzate de rinita alergică.    

Zincul din alimente şi suplimente are proprietăți antialergice directe, deoarece stabilizează anumite celule imunologice, care joacă un rol important în apariția alergiilor.

Irigațiile nazale cu soluție salină, utilizate ca lavaj al căilor respiratorii, îndepărtează factorii alergeni în mod natural, hidratând mucoasa nazală. Irigațiile se fac prin aspirație, cu sprayuri din farmacii sau cu recipiente neti pot. Pentru un efect răcoritor şi vaso-constrictor, ce va reduce inflamația, puteți adăuga 2 picături de ulei esențial de eucalipt în soluția salină.

Probiotice regăsite în iaurt, kefir, legume murate sau suplimente alimentare sunt, de asemenea, benefice în reducerea incidenței alergiilor.

Acupunctura reprezintă o practică din medicina tradițională chinezească, cu efecte benefice în reducerea semnificativă a simptomelor alergiei în comparație cu tratamentul standard.

Comunități