Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ceaiul alb

15 Dec. 2014
Ceaiul alb

Ceaiul alb este unul dintre cele mai valoroase sortimente de ceaiuri din lume. Pentru obținerea unui kilogram de ceai este nevoie de peste 30.000 de muguri de plantă de ceai. Ceaiul alb este originar din provincia chineză Fujian, unde se bucură de o lungă tradiție. Încă din trecut i-au fost atribuite calități vindecătoare.

Ceaiul alb se obține din aceeași plantă ca și ceaiul verde și cel negru. Însă, cel alb se deosebește prin metoda de procesare. Pe lângă cafeină, ceaiul alb conține și alte ingrediente care nu se regăsesc în aceeași concentrație în celelalte sortimente de ceaiuri. Printre acestea se numără polifenolii precum antioxidanții, care prind radicalii liberi din celulele corpului, întărind astfel sistemul imunitar.

Ce este ceaiul alb?

Ceaiul alb este obținut din planta Camellia sinensis. Inclusiv ceaiul verde și ceaiul negru sunt obținute din aceste plante. Cele trei sortimente de ceai diferă în funcție de procesare, fermentare și ingredientele care se regăsesc în planta de ceai. Ceaiul alb este fermentat numai printr-un proces natural.

Astfel, ceaiul alb nu își datorează numele culorii sale, ci mai degrabă culorii mugurilor din care este obținut ceaiul, deoarece aceștia sunt acoperiți cu un strat pufos de culoare albă. Așadar, materia primă a acestui ceai este albă.

Cele mai cunoscute sortimente de ceai alb sunt cele de bujor alb (Bai Mu Dan) și ace argintii (Yin Zhen). În funcție de zona de cultură și momentul recoltei, ceaiul alb poate avea o aromă ușoară de fum, amară sau florală. Însă, ceaiul alb este întotdeauna fin și ușor dulceag.

Ingrediente utile pentru sănătate 

Ceaiul alb conține multe vitamine și minerale. Printre aceste minerale amintim:

Fluorul și potasiul sunt însă cele majoritare. Vitamina B1 este cea mai bogată între vitaminele care se regăsesc în ceaiul alb, și este foarte importantă pentru sistemul nostru nervos, influențând semnificativ stările noastre. Carența de vitamina B1 poate cauza dureri de cap, depresii, anemii și riscuri sporite de infecții.

În plus, ceaiul alb conține de trei ori mai multe catehine decât sortimentul înrudit, ceaiul verde. Catehinele sunt substanțe tanante naturale cu efect antibacterian, antioxidant și anticancerigen.

O altă substanță care se regăsește în conținut este metilxantina, care se regăsește sub forma cofeinei și teofilinei. Metilxantina stimulează sistemul nervos central. Astfel, este posibilă extinderea bronhiilor, alinarea durerilor de cap și a migrenelor. Cu 6 mg cafeină la 100 ml, ceaiul alb se situează mult sub ceaiul negru, care înregistrează 25mg de cafeină la 100ml de ceai.

Celelalte substanțe active din ceaiul alb, cum ar fi flavonoidele au un efect benefic, de întindere asupra pielii. Elastina și colagenul din țesuturile conjunctive sunt stimulate de aceste substanțe active.

Capacitatea de vindecare a ceaiului alb 

Ingredientele ceaiului alb sunt folosite de secole în tratarea bolilor. Împărații chinezi cunoșteau reputația de care se bucură ceaiul alb, și anume că are efect asupra longevității și menținerii vitalității celor care îl consumă. În prezent, multe dintre aceste ingrediente se regăsesc în medicamente.

Ceaiul alb este cunoscut în special pentru conținutul ridicat de antioxidanți sub forma catehinelor. Catehinele prin radicalii liberi care provoacă distrugerea celulelor, cauzând boli grave. Așadar, catehinele combat hipertensiunea și nivelul ridicat al glicemiei. În plus, acestea pot preveni infarcturile, colesterolul ridicat și atacurile de cord. În plus, au efect inhibitor împotriva inflamațiilor și sprijină sistemul imunitar, reducând riscul îmbolnăvirilor de cancer.

Efectul antioxidant al ceaiului alb încetinește procesul de îmbătrânire al pielii, fapt pentru care substanțele active sunt des folosite în industria cosmetică. Trei căni de ceai consumate zilnic vor avea drept rezultat o piele mai sănătoasă, cu porii mai fini. Concentrația de cafeină din ceaiul alb aste atât de redusă încât acesta nu are nivel stimulator asupra nervilor, în schimb are un efect calmant pentru stomac.

Diete de slăbire cu ceai alb?

Ceaiul alb conține anumite substanțe din grupa polifenolilor, care au efect direct asupra celulelor umane. În special celulele grase sunt stimulate să depună mai puțină grăsime și să consume mai repede grăsimea. Astfel, efectul este unul pozitiv în ceea ce privește scăderea în greutate.

În plus, ceaiul alb are efect diuretic și stimulează metabolismul. Acest fapt este de interes în special pentru cei care doresc să slăbească.

Consumul de ceai alb în timpul sarcinii 

Consumul adecvat de lichide în timpul sarcinii este foarte importat. Însă nu sunt recomandate toate băuturile. Cele cu conținut de cafeină ar trebui consumate cu măsură de persoanele gravide, datorită efectului pe care îl au. Datorită conținutului redus de cafeină din ceaiul alb, este permis consumul a două căni pe zi în timpul sarcinii.

În timpul sarcinii, trebuie să vă asigurați că ceaiul alb consumat nu a fost lăsat să infuzeze pentru timp îndelungat. Puterea ceaiului își pierde din intensitate. La sfârșitul sarcinii se recomandă renunțarea la consumul de ceai alb, deoarece ar putea avea efect inhibator asupra travaliului.

Modul corect de pregătire

Atunci când pregătiți ceaiul alb, trebuie să acordați atenție ca apa să nu clocotească. Temperatura optimă a apei trebuie să fie între 75 – 80 grade Celsius. Astfel, se evită distrugerea ceaiului și păstrarea efectului substanțelor din conținut. Pentru fiecare ceașcă se va folosi o linguriță de ceai alb. Lăsați plantele în infuzie timp de 2-5 minute.

Deoarece frunzele de ceai alb nu devin amare, puteți folosi de mai multe ori același amestec. Ceaiul va fi mai puțin intens, iar aromele se pot schimba.

Producție și origine 

Mugurii tineri ai plantei sunt adunați pentru început cu mâna și lăsați la zvântat timp de câteva ore. Urmează apoi a doua etapă, în care mugurii sunt așezați pe un planșeu pentru a se ofili. Urmează apoi uscarea ceaiului prin două procese distincte, succesive la peste 100*Celsius, și în final ambalarea.

Ceaiul alb își are originile în China unde și în prezent se află cele mai mari suprafețe cultivate. Cu toate acestea, în ziua de azi, ceaiul alb este cultivat în toate regiunile care permit cultivare. Printre acestea se numără India, Africa și Sri Lanka.

Pregătirea migăloasă a ceaiului alb presupune și costuri pe măsură. Astfel, prețul pentru 100 grame variază intre 3- 20 Euro, ceaiul alb fiind cel mai costisitor din familia din care face parte. Acesta este unul dintre motivele pentru care ceaiul alb este consumat în cantități mai mici, comparativ cu ceaiul verde sau negru.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1770 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități