Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce spune mersul despre tine

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 29 Dec. 2023
Ce spune mersul despre tine

Mersul este o acţiune subconştientă. Am învăţat să mergem când eram bebeluşi, iar de atunci creierul utilizează informaţiile pe care le-a înmagazinat fără un efort voluntar de reamintire. Totuşi, se pare că modul în care mergem, viteza, direcţia şi postura corpului pot transmite informaţii importante despre starea noastră de sănătate şi chiar despre personalitate. 

Anxietate şi depresie

Cercetătorii au observat că participanţii la un studiu mergeau spre stânga atunci când erau îngrijoraţi şi anxioşi. Participanţii mai relaxaţi mergeau drept în faţă. Aceasta deoarece emisfera dreaptă a creierului se concentrează către rezolvarea problemelor ce cauzează anxietate, nefiind ancorată în prezent. Pe de altă parte, depresia se manifestă prin mers lent, cu umerii aplecaţi şi privirea în pământ. Vestea bună este că ambele stări mentale pot fi îmbunătaţite chiar prin mers. Concentraţi-vă pe momentul prezent, îndreptaţi spatele şi umerii şi grăbiţi pasul. Puteţi chiar să zâmbiţi. Postura şi viteza ajută la redirecționarea gândurilor către ceva pozitiv.

Probleme cu sistemul osteomuscular

Şchiopătarea sugerează osteoartrită atunci când nu este determinată de o leziune cunoscută. Osteoartrita afectează articulaţiile, determinând durere şi tendinţa de a utiliza mai puţin partea dureroasă în timpul mersului, ceea ce poate uza şi mai mult articulaţiile, în timp. Atunci când o persoană îşi mişcă în mod unitar jumătatea dreaptă sau stângă a corpului, în acelaşi timp, este posibil ca aceasta să sufere de ruptură musculară sau hernie de disc, care cauzează durere atunci când corpul se răsuceşte.

Problemele musculare sau tulburările nervoase ori cerebrale sunt responsabile pentru paşii aruncaţi şi o coordonare deficitară a modului în care sunt aduse picioarele în faţă. Pe de altă parte, mersul pe vârfuri poate însemna că tendonul lui Ahile este prea scurt ori că persoana suferă de distrofie musculară sau chiar de autism.

Afecţiuni neurologice

Boala Alzheimer are un impact major şi asupra vitezei de deplasare, reducând, în timp, capacitatea de a merge repede. Boala Parkinson se manifestă prin paşii împotmoliţi şi târâiţi, din cauza timpului mai lung necesar impulsurilor nervoase de a ajunge de la creier la muşchi. Persoanele care suferă de scleroză multiplă pot întâmpina deseori dificultăţi în a-şi menţine picioarele îndreptate în faţă, acestea având tendinţa de a se îndrepta spre interior.

Mersul rapid, vioi şi cu paşi ampli sugerează că persoana este sănătoasă, articulaţiile flexibile şi musculatura tonifiată. Mersul însuşi este una dintre cele mai recomandate metode de a face mişcare şi de a vă menţine în formă. Cu cât este mai solicitant fizic, cu atât mai bine pentru corp. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități