https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce înseamnă ’’Stil de viată sănătos’’?

26 Sep. 2017
Ce înseamnă ’’Stil de viată sănătos’’?

Ce înseamnă un comportament sănătos? Ce știm cu siguranță este că un comportament sănătos necesită antrenament. De multe ori, ignoranța, lipsa de informații și comoditatea reprezintă motive pentru comportamente nesănătoase.

 

Alimentația

  • Dietele și alimentația dezechilibrată pot conduce la apariția carențelor în organism.
  • Kilogramele în plus: de cele mai multe ori, copiii supraponderali de azi vor fi adulții supraponderali de mâine. Kilogramele în plus nu reprezintă doar o problemă estetică, ci asocierea cu riscuri precum diabet zaharat, infarct, accidente cerebrale. Bazele unei evoluții sănătoase sunt puse încă din copilărie. De aceea este important ca tinerii și copiii să înceapă cât mai devreme antrenamentul pentru un comportament sănătos din punct de vedere alimentar.
  • Hrana nu reprezintă doar sursă de energie pentru corpul nostru, ci este un aspect decisiv pentru calitatea vieții și a bunei dispoziții. Trebuie să învățăm să savurăm mâncarea:
      • Varietatea în alimentație este esențială.
      • Pregătirea hranei ar trebui să ocupe un rol mai important în viețile noastre. Aranjați masa într-un mod plăcut, la fel și preparatele pe farfurie.
      • Mestecați hrana în liniște, bucurând-vă cu adevărat de gustul ei. Luați-vă suficient timp deoarece senzația de sațietate este resimțită după numai 20 de minute.
      • Hidratați-vă suficient (minim 2 litri pe zi: apa, ceaiuri de plante, sucuri de fructe diluate cu apă).

Mișcarea

Mișcarea reprezintă o necesitate vitală pentru om. Capacitatea de a ne mișca armonios, de a ne percepe propriul corp, de a ne simți sănătoși reprezintă o experiență elementară. Mișcarea înseamnă stare de bine, chef de viată, de activitate fizică, de descoperire a propriului corp, trăind în același timp senzații și sentimente pozitive. Mișcarea împreună cu alții ne dă posibilitatea de a ne cunoaște mai bine, de a realiza ceva împreună, starea de prezență și apartenența la o comunitate. Fie că vorbim despre mersul pe bicicletă, înot, gimnastică, jocuri cu mingea sau drumeții: cei care se mențin în bună stare fizică se protejează și împotriva riscurilor precum cancerul. Mișcarea întărește și reglează funcția tuturor organelor: mușchi, inimă, plămâni, sistemul digestiv etc.

Somnul

O persoană adultă are nevoie, în medie, de opt ore de somn pe zi, ceea ce înseamnă că petrecem aproximativ o treime din viată dormind. Așadar, petrecem aproximativ la fel de mult timp dormind cât și la serviciu. Iar acest timp este cel mai important pentru regenerarea organismului. Un somn suficient de lung, o climă potrivită și o saltea bună sunt esențiale pentru calitatea somnului și pentru starea noastră de bine de a doua zi.

Relaxare

Stresul pozitiv ne poate face bine, în timp ce stresul negativ trebuie menținut în anumite limite. Stresul devine periculos atunci când ne aduce la limitele extenuării sau când devine starea noastră permanentă. Începem să dormim prea puțin, devenim mai predispuși la boli, mâncăm neregulat și nu avem chef de mișcare. Modul în care clasificăm o situație ca fiind ”stresantă”, în sens negativ, ține de noi și de evaluarea proprie a evenimentului respectiv.

Ce poate fi de folos?

Liniștea nu o putem găsi decât în noi înșine. Atunci când stabilim în mod conștient legătura cu propriul corp, începem să practicăm atenția de zi cu zi. Atunci când învățăm să comunicam în mod conștient cu propriul organism și să îl înțelegem, corpul își va regăsi echilibrul interior.

      • Iată câteva tehnici care vă pot ajuta: antrenamentul autigen, exercițiile de respirație și relaxare, relaxarea musculaturii (metoda Jacobsen).
      • Râsul este foarte benefic pentru psihicul nostru, dar și pentru fizic. Persoanele care râd timp de un minut se vor simți la fel de învigorate ca după un sfert de oră de antrenament de relaxare, cel puțin așa declară oamenii de știință care studiază efectele râsului asupra organismului.

Stilul de viată sănătos este distractiv!

Tensiunea arteriala mare, lipsa mișcării, alimentația nesănătoasă, toate acestea ne îmbolnăvesc, în timp ce comportamentul sănătos este binevenit la orice vârstă. Atunci când suntem sănătoși fizic și mental, ajungem la un echilibru interior.

Comunități