https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ce este somnolența postprandială?

08 Feb. 2016
Ce este somnolența postprandială?

Este un simptom întâlnit la milioane de persoane pentru care nu există remediu. Ne grăbim spre cantină la masa de prânz, unde mâncam o supă, un fel principal de mâncare și desert, iar când ne întoarcem la birou suntem cuprinși de o stare de oboseală extremă.

Diagnostic: somnolență postprandială (food coma). Înaintea prânzului ne simțim eficienți, concentrați și motivația sunt la cote înalte și sarcinile de serviciu par să-și găsească rezolvare, după masa de prânz, cele mai simple sarcini devin imposibil de rezolvat. Simțim cum ochii devin tot mai grei, gândurile par să conducă toate spre un pui de somn pe canapea, și nici cafeaua nu pare să mai aibă vreun efect.

Somnolența postprandială: un pui de somn ar putea fi soluția

Somnolența postprandială este un fenomen natural. După masă, stomacul are nevoie de o cantitate mare de sânge pentru a transporta nutrienții consumați înspre ficat. Urmare: tensiunea arterială scade, iar noi devenim somnoroși, inerți.

La această stare de somnolență se adaugă și următoarea certitudine: în general, între orele 13-14 organismul uman se află în cel mai scăzut punct al eficienței. Astfel că un pui de somn ar putea fi soluția ideală. Experții recomandă 10-20 de minute de somn care sunt suficiente pentru recăpătarea energiei și depășirea cu bine a somnolenței postprandiale. Somnul de prânz nu ar trebui să depășească 30 de minute, deoarece circulația se schimbă și somnolența va fi și mai puternică decât înainte.

Evitarea somnolenței postprandiale

Din păcate, majoritatea șefilor nu apreciază dacă angajații își așază capul pe tastatură în locul mâinilor. În plus, biroul nu este cel mai comod loc pentru un pui de somn. Ați putea încerca depășirea stării de somnolență cu autorul unui rebus sau a unor jocuri cu întrebări jucate cu colegii.

Persoanele care doresc să evite somnolența postprandială nu trebuie însă să adopte un regim strict. Este de ajuns dacă înlocuiți friptura sau preparatele grele de carne cu o salată sau o supă. Alimentele ușor de digerat, și sărace în calorii nu vor suprasolicita stomacul în timpul digestiei, lăsându-vă suficientă energie și după masa de prânz.

O plimbare scurtă după masa de prânz poate avea un efect benefic pentru digestie, similar unui reprize de somn de 10-20 de minute. Dacă însă timpul nu vă permite, încercați ca după masa de prânz să urcați pe scări, evitând liftul. Mișcarea va fi benefică pentru sistemul circulator, vă asigură oxigenul necesar organismului, evitând astfel instalarea stării de somnolență postprandială.

Comunități